Τα top:


Πρωτοφανής πράξη απρέπειας, ασέβειας κι έλλειψης πολιτικού πολιτισμού, από τον ευρωπαϊστή – βεβαίως, βεβαίως – Δήμαρχο Γλυφάδας κ. Γεώργιο Παπανικολάου!!!

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και συγκεκριμένα από τον Απρίλη του 1994, όταν απεβίωσε σε ηλικία 55 ετών ο αείμνηστος Γιώργος Γεννηματάς, ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς της μεταπολιτευτικής περιόδου, που ως γνωστόν ήταν ο εμπνευστής του ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ (Ε.Σ.Υ.).

Όμως το όνομα του Γ. Γεννηματά εκτός από το Ε.Σ.Υ. έχει συνδεθεί και με την αναβάθμιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετά τις Εθνικές εκλογές τον Οκτώβρη του 1981, κατά την θητεία του ως Υπουργός Εσωτερικών.

Μετά τον πρόωρο θάνατό του, για να τιμήσουμε ως Δήμος Γλυφάδας τον οραματιστή πολιτικό, πρότεινα στο Δημοτικό Συμβούλιο την λήψη απόφασης για την μετονομασία ενός κεντρικού δρόμου της Γλυφάδας σε οδό Γιώργου Γεννηματά.

Ο τότε Δήμαρχος, ο αείμνηστος Θόδωρος Σπονδυλίδης, καθώς και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, αποδέχθηκαν αμέσως την πρότασή μου κι αποφασίσαμε την μετονομασία της τότε οδού Υμηττού που είναι ο μεγαλύτερος δρόμος της Τερψιθέας, σε οδό Γιώργου Γεννηματά.

Στις 25 Απριλίου του 1995, ακριβώς ένα χρόνο μετά τον θάνατό του Γιώργου Γεννηματά, σε μια λιτή τελετή που έγινε στην Πλατεία του Αγίου Τρύφωνα, στη πάνω γωνία της πλατείας και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Γ. Γεννηματά και του τμήματος της οδού Αρχιπελάγους που ενσωματώθηκε στην Πλατεία, έγιναν από τον τότε Δήμαρχο Γλυφάδας, τον αείμνηστο Θόδωρο Σπονδυλίδη, τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης «πλάκας», στην οποία αναγραφόταν ” ΟΔΟΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ”.

Στην τελετή παρέστησαν οι υπουργοί της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Λουκάς Παπαϊωάννου και Κώστας Γείτονας, ο μακροβιότερος Δήμαρχος της Αργυρούπολης Δημήτρης Ευσταθιάδης, πολλοί Βουλευτές, Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι των γύρω Δήμων και πάρα πολλοί συμπολίτες μας.

Ιδιαίτερα συγκινητική και φορτισμένη συναισθηματικά, ήταν η σεμνή παρουσία της νεαρής τότε Φώφης, της κόρης του Γιώργου Γεννηματά, της μετέπειτα αείμνηστης Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που δυστυχώς έφυγε κι αυτή από κοντά μας πρόωρα, πριν από ένα χρόνο.

Κι ενώ έγινε η μετονομασία της οδού,

κι ενώ όλοι ξέρουμε σήμερα τον κεντρικότερο δρόμο της Τερψιθέας, ως οδό Γιώργου Γεννηματά,

κι ενώ η Τιμητική «Πλάκα» ήταν στη θέση που τοποθετήθηκε τον Απρίλιο του 1995 που είχαν γίνει και τα «αποκαλυπτήριά της»,

εδώ και λίγο καιρό, με αφορμή κάποια έργα “αναβάθμισης” της Πλατείας Αγίου Τρύφωνα, η “ΠΛΑΚΑ” ξηλώθηκε και εξαφανίστηκε από τη θέση της!!!

Το αποτέλεσμα λοιπόν της “αναβάθμισης” της πλατείας είναι, ότι στη θέση που ήταν η τιμητική “ΠΛΑΚΑ”, σήμερα είναι τοποθετημένα …3 κολωνάκια που έβαλε ο επονομαζόμενος από τους οπαδούς του, «αναμορφωτής» της Γλυφάδας, Δήμαρχος κ. Παπανικολάου.

Μόνο που στην προκειμένη περίπτωση, αντί για αναμόρφωση, αυτό που έγινε είναι μια ντροπιαστική “παραμόρφωση” της σύγχρονης ιστορίας!!!

Σίγουρα η ελληνική γλώσσα έχει πολλές λέξεις για να χαρακτηρίσει κανείς αυτή την απρέπεια και την έλλειψη σεβασμού σε έναν πολιτικό που είχε διαφορετική πολιτική ιδεολογία από αυτή του κ. Δημάρχου.

Επειδή όμως ο κ. Παπανικολάου είναι νεαρός και πιθανόν να μη το ξέρει, του γνωρίζουμε ότι ο αείμνηστος Γ. Γεννηματάς είχε την καθολική αποδοχή και αναγνώριση από όλες τις πολιτικές πτέρυγες της Βουλής, τόσο για την πραότητα του λόγου του, όσο και τον πολιτικό πολιτισμό που “δίδασκε” σε όλη την πολιτική διαδρομή του.

Ρωτάμε όμως τον κ. Παπανικολάου:

«Αν η τιμητική “ΠΛΑΚΑ” έγραφε το όνομα του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή, θα την ξηλώνατε κ. Δήμαρχε και θα την εξαφανίζατε κι αυτή, όπως έγινε με την “ΠΛΑΚΑ” του αείμνηστου Γιώργου Γεννηματά;»

Προφανώς και όχι…

Εμείς θα περιοριστούμε σε μια περιεκτική λέξη της γλώσσας μας κι αυτή η λέξη είναι «ντροπή»!!!

Σε κάθε περίπτωση καλούμε τον Δήμαρχο να αναλάβει τις ευθύνες του και να επανορθώσει άμεσα αυτή την απρέπεια και ασέβεια, επανατοποθετώντας την τιμητική “ΠΛΑΚΑ” στην ίδια θέση που ήταν εδώ και 27 χρόνια.

Παναγιώτης Γιάχος

Δημοτικός Σύμβουλος Γλυφάδας

Κοινοποιήστε

Δείτε επίσης

Οι «μαγκιές» της κ. Καυκά και η περίεργη ανεκτικότητα του Δημάρχου…

Post Views: 5.080 Κοινοποιήστε

Να γιατί “βρωμάει” η Γλυφάδα… Σοβαρές καταγγελίες του Προέδρου των Εργαζομένων του Δήμου, για τα «τερτίπια» της Αντιδημάρχου Καθαριότητας

Post Views: 5.187 Κοινοποιήστε

Αφήστε μια απάντηση