Τα top:


Η Δημοτική Αρχή Γλυφάδας εξακολουθεί να κωλυσιεργεί για την ανάρτηση του ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ στην Ιστοσελίδα του Δήμου

Συνεχίζεται το «γαϊτανάκι» με τη μη συμμόρφωση της διοίκησης του Δήμου Γλυφάδας, στην υποχρέωσή της για την δημιουργία στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου ειδικής πλατφόρμας, στην οποία σύμφωνα με το νόμο ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, υποχρεούνται να αναρτούν τις ετήσιες δηλώσεις «πόθεν έσχες», δημοσιοποιώντας έτσι στην τοπική κοινωνία την κινητή και ακίνητη περιουσίας τους.

Εάν δεν ήταν το θέμα τόσο σοβαρό, θα ήταν πραγματικά για γέλια οι «νομικές ακροβασίες» του Δημοτικού Συμβούλου και δικηγόρου κ. Ι. Παπά που ως Εντεταλμένος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Δήμου, έχει την κύρια ευθύνη.

Το λυπηρό και ταυτόχρονα ευτράπελο, είναι ότι ο Δήμαρχος – επίσης δικηγόρος κι αυτός – προφανώς για να τον καλύψει, συμφώνησε μαζί του!

Καταπέλτης ήταν η ατάκα του έμπειρου νομικού και “παλιάς καραβάνας” του Δημοτικού Συμβουλίου Μάκη Φιλόπουλου, προς τον κ. Παπά: “Αυτά που λέτε περί προστασίας προσωπικών δεδομένων , δεν ισχύουν για τα δημόσια πρόσωπα…”

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. 12-10-2022

ΕΧΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΛΕΜΕ:

Η δημοσιοποίηση του «πόθεν έσχες» των αιρετών του Δήμου που είναι σε θέσεις ευθύνης, όπως ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, είναι προφανές ότι δίνει τη δυνατότητα στους δημότες να μπορούν να εντοπίσουν ποιοί διαχειρίζονται τις υποθέσεις του και το δημοτικό χρήμα με εντιμότητα κι ασκούν χρηστή διοίκηση και, «ποιοί έχουν βάλει το δάχτυλο στο μέλι» κι έχουν όπως λέει κι ο λαός μας «λερωμένη τη φωλιά τους».

Παρότι λοιπόν αυτός ο νόμος ισχύει από το 2011, εν τούτοις στο Δήμο Γλυφάδας, τον παραβιάζουν και δεν αναρτούν και φυσικά δεν δημοσιοποιούν το «πόθεν έσχες τους», αυτοί που ευνόητους λόγους δεν «πολυθέλουν» τη διαφάνεια, κρυβόμενοι πίσω από τα προσωπικά τους δεδομένα και προφασιζόμενοι κι επικαλούμενοι διάφορες μπαρούφο-δικαιολογίες.

Και καλά προφανώς υπάρχουν κι αυτοί οι πονηροί, που με την ανυπαρξία της σχετικής πλατφόρμας στην Ιστοσελίδα του Δήμου βολεύονται μια χαρά.

Υπάρχουν όμως και οι νομοταγείς που δεν έχουν τίποτα να κρύψουν, κι ενώ θέλουν να αναρτήσουν και να δημοσιοποιήσουν το «πόθεν έσχες τους», ουσιαστικά εμποδίζονται και καθίστανται τυπικά και ουσιαστικά παράνομοι άθελά τους, όμηροι κι αυτοί της κωλυσιεργίας της Δημοτικής Αρχής.

ΥΠΟΧΕΟΙ ΔΗΛΩΣΗΣ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Σύμφωνα λοιπόν με την ισχύουσα νομοθεσία για το «πόθεν έσχες», σε ότι αφορά τους Δήμους, υποχρεωμένοι να υποβάλλουν την ετήσια δήλωση για την περιουσιακή τους κατάσταση είναι: Ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, όλα τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Ν.Π.Δ.Δ .των Δήμων, όλα τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Δημοτικών Επιχειρήσεων, όλα τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Κοινωφελών Επιχειρήσεων των Δήμων, όλα τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Διαδημοτικών Συνδέσμων, οι Πρόεδροι, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι και οι Γενικοί Διευθυντές των Δημοτικών Επιχειρήσεων καθώς και των μεικτών δημοτικών επιχειρήσεων, οι Πρόεδροι και οι Διαχειριστές των τραπεζικών λογαριασμών των Σχολικών Επιτροπών, οι Γενικοί Γραμματείς των Δήμων, καθώς και οι Προϊστάμενοι των Γενικών Διευθύνσεων και Διευθύνσεων των Δήμων.

ΥΠΟΧΕΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 61 παρ.4 του Νόμου 3852/2010, ο Δήμαρχος, οι Αντιδήμαρχοι και τα μέλη της Οικονομικής

Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής εκτός από την υποχρέωσή τους για την υποβολή της ετήσιας δήλωσης για την περιουσιακή τους

κατάσταση, είναι υποχρεωμένοι να τη δημοσιοποιούν με ανάρτηση στην Ιστοσελίδα του Δήμου.

ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ “ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ” ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Πράγματι όπως ειπώθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Παπανικολάου υποβάλλει Δήλωση «πόθεν έσχες» στη Βουλή, την οποία μπορεί να την δει ο οποιοσδήποτε πολίτης επισκεπτόμενος τον ιστότοπο της Βουλής.

Παρ’ όλα αυτά όμως σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο, ο Δήμαρχος υποχρεούται κι αυτός, ανεξάρτητα από τη Δήλωσή του στη Βουλή, να δημοσιοποιήσει περαιτέρω αυτή την Δήλωση του «πόθεν έσχες του», αναρτώντας την και στην Ιστοσελίδα του Δήμου.

ΠΕΛΩΡΙΑ ΤΑ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Περαιτέρω κι όσο και να είναι κανείς καλοπροαίρετος, όταν βλέπει ότι οι Αντιδήμαρχοι καθώς και τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, που προέρχονται από την διοικούσα παράταξη, «σιωπούν εκκωφαντικά» και δεν απαιτούν να δημοσιοποιηθεί το «πόθεν έσχες τους», θέλει δεν θέλει του «μπαίνουν ψύλλοι στ’ αυτιά» και του γεννιούνται ερωτήματα, όπως:

– Μήπως υπάρχουν κάποιοι ανεπάγγελτοι που διάγουν πολυτελή βίο, χωρίς να έχουν αντίστοιχα εισοδήματα και φοβούνται μην τους βγάλουν οι δημότες στη φόρα;

– Μήπως υπάρχουν κάποιοι που φοβούνται ότι, η σύγκριση της παλαιάς κατοικίας τους με τη σημερινή, από τους δημότες, θα βγάλει κάτι ύποπτο στη φόρα;

– Μήπως υπάρχουν κάποιοι που ενώ είχαν σαραβαλάκια, σήμερα κυκλοφορούν με ακριβά αυτοκίνητα και φοβούνται μην τους βγάλουν οι δημότες στη φόρα;

– Μήπως υπάρχουν κάποιοι που διάγουν πολυτελή βίο έχοντας για «ξεκάρφωμα» επιχειρήσεις με μόνιμα κατεβασμένα τα ρολά κι ανύπαρκτους τζίρους και φοβούνται μην τους βγάλουν οι δημότες στη φόρα

– Μήπως υπάρχουν κάποιοι που έχουν συστήσει Οffshore εταιρίες στην Κύπρο ή αλλού και φοβούνται μην τους βγάλουν οι δημότες στη φόρα;

Μακάρι όλα αυτά να είναι εικασίες και φαντασίες.

Αν όμως κάποιοι «έχουν λερωμένη τη φωλιά τους», τότε βολεύονται μια χαρά από τη μη δημοσιοποίηση του «πόθεν έσχες τους » στην Ιστοσελίδα του Δήμου, με συνεπακόλουθη τη συσκότιση και συνεπώς τη δυσχέρεια του κάθε δημότη, να μπορεί να συγκρίνει την περιουσιακή κατάσταση του κάθε αιρετού άρχοντα, πριν την ανάληψη πόστου ευθύνης στο Δήμο, με την σημερινή περιουσιακή του κατάσταση.

Όμως γιατί θα πρέπει ντε και καλά «μαζί με τα ξερά να καίγονται και τα χλωρά»;

Γιατί οι αιρετοί που δεν έχουν τίποτα να κρύψουν, να παρεμποδίζονται να δημοσιοποιούν το «πόθεν έσχες τους»;

Οι «παπατζίδικες» θεωρίες περί προσωπικών δεδομένων, δεν αφορούν και δεν ισχύουν για όσους διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα και δημόσιες υποθέσεις.

Τελεία και παύλα κι ας αφήσουν κάποιοι “τα σάπια”!!!

Η Δημοτική Αρχή οφείλει και υποχρεούται να δημιουργήσει «χθές» τη σχετική πλατφόρμα, οπότε από κει και πέρα ο κάθε υπόχρεος, θα φροντίσει για την ανάρτηση του «πόθεν έσχες του» στην Ιστοσελίδα του Δήμου, ενώ όποιος υπόχρεος αποφύγει να την αναρτήσει, θα αναλάβει πλέον ο ίδιος προσωπικά, τις νομικές, ηθικές και πολιτικές ευθύνες του.

Σε κάθε περίπτωση για την έως τώρα κωλυσιεργία της Δημοτικής Αρχής και έως ότου δημιουργήσει την συγκεκριμένη πλατφόρμα, αυτή και μόνο αυτή θα έχει ολάκερες τις νομικές, ηθικές και πολιτικές ευθύνες, γι’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.

Ιδού λοιπόν η Ρόδος, ιδού και το πήδημα, για τους καθαρο-ουρανίδηδες» και γι’ αυτούς που σε κάθε ευκαιρία λένε ότι, «δεν σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους».

Κοινοποιήστε

Δείτε επίσης

Οι «μαγκιές» της κ. Καυκά και η περίεργη ανεκτικότητα του Δημάρχου…

Post Views: 5.079 Κοινοποιήστε

Να γιατί “βρωμάει” η Γλυφάδα… Σοβαρές καταγγελίες του Προέδρου των Εργαζομένων του Δήμου, για τα «τερτίπια» της Αντιδημάρχου Καθαριότητας

Post Views: 5.186 Κοινοποιήστε

Αφήστε μια απάντηση