Τα top:


Φάμπρικα αναθέσεων του Δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη για τον τουριστικό καλλωπισμό της Αθήνας

Φάμπρικα αναθέσεων έχει ανοίξει ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης με την  εργολαβική εταιρεία UNISON στα όρια της νομιμότητας περί συμπληρωματικών δημοσίων συμβάσεων.

Πρόκειται για την εταιρεία που έχει αναλάβει εργολαβικά όλες τις καλλωπιστικές εργασίες του Δήμου Αθηναίων, όπως είναι η κλάδευση των δέντρων, αλλά και ο καλλωπισμός της πόλης.

Αυτή την φορά ο Κ. Μπακογιάννης επιχειρεί να συνάψει νέα συμπληρωματική σύμβαση κατά 40% με την εταιρεία ‘UNISON FACILITY SERVICES AE’ για την «παροχή υπηρεσιών καθαρισμού από συνθήματα και tags των επιφανειών κτιρίων και λοιπών ύψους 248.124 ευρώ»! Ο δε ισχυρισμός για την επείγουσα νέα τροποποίηση της σύμβασης είναι η «παραβατικότητα» της μπογιάς, εν όψει έναρξης της τουριστικής περιόδου!

Στο όριο του 50%!

Η νέα συμπληρωματική σύμβαση είναι μεν νόμιμη, αφού προσδιορίζεται στο 40% του αρχικού συμβατικού αντικειμένου, αλλά εδώ πρόκειται για φάμπρικα Μπακογιάννη! Υπενθυμίζουμε ότι η αρχική σύμβαση ήταν 620.000 ευρώ και θα έληγε την 12η Νοεμβρίου 2023. Ακολούθησε, η πρώτη συμπληρωματική σύμβαση της 13ης Σεπτεμβρίου 2022 ύψους 56.654,98 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 9,7% του αρχικού συμβατικού αντικειμένου! Ως εκ τούτου, η νέα συμπληρωματική σύμβαση ύψους 248.124 ευρώ δεν αντιστοιχεί στο 40%, αλλά αθροιστικά στο 49,7%!

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και με την ελληνική νομοθεσία η συμπληρωματική σύμβαση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 50% της αρχικής. Η όποια υπέρβαση του 50% με όποια αιτιολογία συνιστά παρανομία!

Επείγουσα η νέα ανάθεση!

Η δε αιτιολογία για την νέα συμπληρωματική σύμβαση ύψους 248.124 ευρώ έχει το χαρακτήρα του «επείγοντος» με την διοίκηση Μπακογιάννη να ισχυρίζεται ότι «το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει παρατηρηθεί μία ραγδαία αύξηση σε παραβατικές συμπεριφορές από αναρμόδια στοιχεία, τα οποία κατά παράβαση των κείμενων διατάξεων προβαίνουν σε βανδαλισμούς». «Με το γράψιμο σε κοινόχρηστες επιφάνειες συνθημάτων και tags δεν μπορεί να θεωρηθεί υπερβολή η διαπίστωση ότι σε ορισμένες περιοχές του κέντρου και όχι μόνον η ρύπανση από συνθήματα και tags έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις”, αναφέρεται στην εισήγηση του δημάρχου, Κ. Μπακογιάννη για να δικαιολογήσει το «επείγον» της τροποποιητικής σύμβασης!

Στο κείμενο της εισήγησης Μπακογιάννη αναφέρεται ότι: «Ο καθαρισμός από συνθήματα και tags σε κοινόχρηστες επιφάνειες κεντρικών οδών και δημοτικών κτιρίων δεν είναι αμελητέο πρόβλημα αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλεί ανεπανόρθωτες ζημιές σε ένα ευρύ φάσμα υλικών όπως είναι η πέτρα και το μάρμαρο».

«Η άμεση και έγκαιρη αφαίρεση τους από τις κρατικές υπηρεσίες είναι απαραίτητη για την ορθή συντήρηση δημόσιων χώρων και ιστορικών κτιρίων επαναφέροντάς τα σε κατάσταση καταλληλότητας, καθώς αν αγνοηθούν και καθυστερήσει η αυθαιρεσία τους ελλοχεύει ο κίνδυνος να αλλοιωθεί η μορφολογία και η ογκοπλασία στα σημεία εφαρμογής», αναφέρεται στο ίδιο κείμενο.

«Συνεπώς, η ρύπανση με συνθήματα σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης στην αρχιτεκτονική κληρονομιά αν δεν αφαιρεθούν άμεσα και παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα», αναφέρεται στην εισήγηση του δημάρχου.

Έρχονται και οι τουρίστες…

«Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που υποστηρίζει το επείγον του αιτήματος είναι η αφαίρεση της είναι η έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου στις αρχές Μαρτίου», επισημαίνεται στην ίδια εισήγηση.  «Είναι δεδομένο ότι ο τουρισμός συνιστά έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες της οικονομίας μας και για αυτό πρέπει να υπάρξει μέριμνα για την εικόνα της πόλης. Μάλιστα, η καθαριότητα ενός προορισμού συνιστά πλεονέκτημα που πλέον ίσως και να αποτελεί και μείζονα κριτήριο της επιλογής», καταλήγει στην εισήγησή του ο δήμαρχος Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννης για να δικαιολογήσει την νέα συμπληρωματική σύμβαση.

Άρθρο της Ηλέκτρας Βισκαδουράκη στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας “Η ΑΥΓΗ”

 

Κοινοποιήστε

Δείτε επίσης

Στη μάχη για την προεδρία της Π.Ε.Δ.Α. ο πολύπειρος Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου.

Post Views: 1.256 Κοινοποιήστε

«Τροπολογικές τρικλοποδιές» Μητσοτάκη, στο νέο Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα

Post Views: 3.871 Κοινοποιήστε