«Γεφύρι της Άρτας» έχουν γίνει οι ‘’Τρύπες του Καραμανλή’’ στην Λεωφόρο Αθηνών Σουνίου

«Ολημερίς το χτίζανε το βράδυ γκρεμιζόταν», λέει ο λαός μας, όταν ένα έργο φτιάχνεται και ξαναφτιάχνεται και δεν τελειώνει ποτέ.

Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα και με τις «Τρύπες του Καραμανλή», τις δίδυμες σήραγγες στο 31ο χιλιόμετρο της Λεωφόρου Αθηνών Σουνίου στην περιοχή της Λουμπάρδας, εκεί που ο αείμνηστος αγωνιστής της Δημοκρατίας Αλέκος Παναγούλης, στις 13 Αυγούστου του 1968, είχε τοποθετήσει εκρηκτικά για να ανατινάξει το αυτοκίνητο του διερχόμενου από εκεί καθημερινά, δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου.

Παλιότερα οι διερχόμενοι οδηγοί, όταν πέρναγαν από τις «Τρύπες του Καραμανλή», για να τιμήσουν τον ήρωα του αντιδικτατορικού αγώνα, κορνάριζαν παρατεταμένα, αλλά σιγά ατόνησε κι αυτό όπως και πολλά άλλα, αφού η ιστορική μνήμη των παλιών εξασθένησε, ενώ οι νεότεροι το πιθανότερο είναι ότι δεν γνωρίζουν τα συγκλονιστικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν εκεί την περίοδο της Χούντας.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη παρουσιάστηκαν στις σήραγγες κάποιες ανησυχητικές ρωγμές, οι οποίες κρίθηκαν επικίνδυνες κι έτσι η Τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία ενώ η Περιφέρεια Αττικής ξεκίνησε εργασίες επισκευής και αποκατάστασης οι οποίες διήρκεσαν πάνω από δύο μήνες, με άγνωστο το τελικό κόστος.

Κι ενώ οι σήραγγες είχαν αποδοθεί και πάλι στην κυκλοφορία, πριν από λίγες ημέρες τις ξανά- έκλεισαν, γιατί όπως ανακοινώθηκε παρουσιάστηκαν νέα προβλήματα και χρειάζεται να γίνουν και πάλι νέες επιπλέον εργασίες, για την ασφαλή διέλευση των οχημάτων κλπ.

Μέχρι λοιπόν να ολοκληρωθούν οι νέες εργασίες, η προσπέλαση των οχημάτων θα διεξάγεται μέσω του οδικού άξονα «Λεωφόρος Ευελπίδων – Ν. Παπαγιανόπουλου – Οικισμός Κίτσι – παλαιά νταμάρια Ζωίτσα– Λεωφόρος Αγίας Μαρίνας κλπ.»

Οι εργασίες

Οι εργασίες περιλαμβάνουν την αποξήλωση επικίνδυνων προς κατάπτωση ογκολίθων και την επένδυση των πρανών με ειδικό συρματόπλεγμα εκατέρωθεν των σηράγγων, σε μήκος 150 μέτρων πριν και 80 μέτρων μετά τις σήραγγες, στην κατεύθυνση προς Αθήνα, η δε επιφάνεια του συρματοπλέγματος που θα τοποθετηθεί θα είναι περίπου 3.000 τετραγωνικά μέτρα.

Με ανάρτησή της η Περιφερειακή Σύμβουλος  Ευρώπη Κοσμίδη, μας πληροφορεί ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 24 Απριλίου, παρότι όπως γράφει, ο αρχικός σχεδιασμός ήταν οι εργασίες να διαρκέσουν τρεις με τέσσερις μήνες, κι αυτό όπως γράφει, έγινε μετά από παρέμβαση του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη προς τον ανάδοχο, όπου επιτεύχθηκε η σύντμηση των εργασιών με διπλές βάρδιες και Σαββατοκύριακα, ενώ ο στόχος είναι, τα έργα να έχουν αποπερατωθεί στις 24 Απριλίου, το Σάββατο του Λαζάρου.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ: Δεν είδαμε να αναφέρεται ούτε μια λέξη, για το κόστος των προ μηνών εργασιών αποκατάστασης, ούτε και για το κόστος των νέων εργασιών ή εάν υπήρχαν ρήτρες και εγγυήσεις για την αρτιότητα των πρόσφατων επισκευαστικών εργασιών ή εάν κατά την παραλαβή και πριν την εξόφληση αυτού του έργου είχαν γίνει οι αναγκαίοι έλεγχοι ή εάν δρομολογήθηκε από τον κ. Περιφερειάρχη κάποιος έλεγχος, για το εάν υπήρξαν παραλείψεις, κακοτεχνίες κλπ.