Όλες οι δημοσιεύσεις

>>> Δήμαρχε Γλυφάδας, άσε τους εγωισμούς και τα «καπρίτσια» και δρομολόγησε την άμεση επανένταξη του Δήμου μας στον Σ.Π.Α.Υ.

Κι ενώ οι φωτιές στο βουνό της Γλυφάδας ξεπετάγονται η μία πίσω από την άλλη, κι ενώ όλοι οι Δήμαρχοι συσπειρώνονται στον ΣΠΑΥ για την προστασία του βουνού μας, κι ενώ μπαίνει στον ΣΠΑΥ

ακόμη κι ο Δήμος Αθηναίων, κι ενώ επανέρχεται οσονούπω κι ο Δήμος Δάφνης - Υμηττού, ο Δήμαρχος Γλυφάδας κ. Παπανικολάου παραμένοντας δέσμιος του ετσιθελισμού του, βάζει το «καπρίτσιο του» πάνω από την συλλογική προστασία και θωράκιση του Υμηττού μας.

Παρότι οι έως τώρα ολέθριες συνέπειες της αποχώρησης του Δήμου Γλυφάδας από τον ΣΠΑΥ, θα έπρεπε να έχουν προβληματίσει τον κ. Παπανικολάου, για να έχει κάνει άμεσα το αυτονόητο και να έχει αναθεωρήσει την αποτυχημένη «μοναχική» κι επικίνδυνη επιλογή του, αυτός με το ανεδαφικό επιχείρημα των δήθεν σημαντικών οικονομικών επιβαρύνσεων του Δήμου από τη συμμετοχή του στον ΣΠΑΥ, συνεχίζει αλαζονικά «το βιολί του».

Με αφορμή την πυρκαγιά της 4ης Ιουνίου στις περιοχές της Γλυφάδας και της Βούλας οι Δήμαρχοι των Δήμων – Μελών του ΣΠΑΥ παραχώρησαν την Πέμπτη 16 Ιουνίου κοινή συνέντευξη τύπου στην αίθουσα δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης.

 

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΥΜΗΤΤΟΥ (Σ.Π.Α.Υ.) κ. Γιάννης Κωνσταντάτος (Δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης), ανέδειξε όλες τις πτυχές των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στον Υμηττό, την ιστορία του ΣΠΑΥ, που είναι ιστορία προσφοράς και αγάπης -και το κυριότερο- παρουσίασε τον σχεδιασμό που πρέπει να υπάρχει για την Πολιτική Προστασία σε 12μηνη περίοδο, σε τοπικό επίπεδο, ώστε να αντιμετωπίζονται πυρκαγιές, πλημμύρες και χιονοπτώσεις.

Τα όσα ειπώθηκαν στην κοινή συνέντευξη τύπου των Δημάρχων των Δήμων – μελών, του Σ.Π.Α.Υ., από τους Δημάρχους και τους παριστάμενους Υπουργούς και βουλευτές, είναι άκρως αποκαλυπτικά, γι αυτό και σας προτρέπουμε, να παρακολουθήσετε το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ που θα βρείτε παρακάτω στη συνέχεια του άρθρου μας.

Το μοντέλο που ανέδειξε το συνυπογράφουν όλοι οι Δήμαρχοι του ΣΠΑΥ, που το αμέσως ερχόμενο διάστημα διευρύνεται και πλέον θα έχει 12 Δήμους – Μέλη, με τη συμμετοχή του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Δάφνης – Υμηττού που επιστρέφει.

Ενώ στο τέλος, μεγάθυμα, κάλεσε τον Δήμο Γλυφάδας να επιστρέψει στον ΣΠΑΥ συμπληρώνοντας: “ο Υμηττός ανήκει σε όλους, είναι ενιαίος και δεν είναι υπόθεση ενός Δημάρχου να τον προστατέψει από μόνος του περισσότερο από τους άλλους”.

Με την κοινή Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι Δέκα Δήμαρχοι των Δήμων – Μέλη του Συνδέσμου Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού έδειξαν έμπρακτα ότι είναι ενωμένοι, πέρα από κόμματα, χρώματα και προσωπικές φιλοδοξίες, στο κοινό μέτωπο που λέγεται ΥΜΗΤΤΟΣ και στον κοινό μας ΣΤΟΧΟ που είναι η διατήρηση του πράσινου χαρακτήρα του, η διασφάλιση της ακεραιότητάς του, η προστασία του και η αναβάθμισή του στις συνειδήσεις και στις καθημερινές συνήθειες των συμπολιτών μας.

Ο ΥΜΗΤΤΟΣ μας, όπως και κάθε βουνό, θα αντέξει αν γίνουν γενναίες τομές, μη δίνοντας χώρο σε ενέργειες που τον βλάπτουν και τον απειλούν. Η φωνή μας είναι δυνατή και ο στόχος μας είναι να πετύχουμε έχοντας στο πλευρό μας το κράτος, την πολιτεία και φυσικά όλους τους συμπολίτες μας.

Παρουσία του Υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργου Αμυρά, του Γενικού Γραμματέα Δασών Κωνσταντίνου Αραβώση, του Γενικού Διευθυντή Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος Βαγγέλη Γκουντούφα, του Δασάρχη Πεντέλης Θανάση Ρέππα, των Βουλευτών Διονύση Χατζηδάκη, Γιάννη Καλλιάνου, Τόνια Αντωνίου και δημοσιογράφων, ειπώθηκαν αλήθειες, εκτέθηκαν τα εκκρεμή ζητήματα, οι ιδιαιτερότητες που καλούμαστε κάθε χρόνο οι Δήμαρχοι του ΣΠΑΥ να αντιμετωπίσουμε, οι ελάχιστοι πόροι-σε υλικό και ανθρώπινο δυναμικό- που διαθέτουμε, το νομικό πλαίσιο και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

 ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ ΔΕΙΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ


H πυρκαγιά της 4ης Ιουνίου 2022, που ξεκίνησε από τη Γλυφάδα και κατέκαψε 4.322 στρέμματα στον νότιο Υμηττό, απέδειξε για μία ακόμα φορά ότι ο Υμηττός, όπως και κάθε βουνό, μπορεί να δεχτεί μια μεγάλη καταστροφή με πληθώρα αρνητικών επιπτώσεων ως προς τη χλωρίδα και την πανίδα του οικοσυστήματος αλλά και ως προς τις περιουσίες και τις ανθρώπινες ζωές.

Παρά τις μεγάλες προσπάθειες των πυροσβεστών, των πιλότων, των εθελοντών, των μηχανισμών Πολιτικής Προστασίας των Δήμων – Μελών του ΣΠΑΥ, της τοπικής αυτοδιοίκησης συνολικά και όλων όσων έσπευσαν να συνδράμουν με δυνάμεις που απέτρεψαν την απώλεια ανθρώπινης ζωής ή τις μεγάλες υλικές καταστροφές, εντούτοις η ζημιά που υπέστη το δασικό οικοσύστημα είναι μεγάλη και ανέδειξε σοβαρές παθογένειες στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών εν γένει.

Επειδή λοιπόν είμαστε στην αρχή μιας ιδιαίτερα απαιτητικής αντιπυρικής περιόδου και επειδή κάθε δέντρο που καίγεται αποτελεί μια μεγάλη πληγή για κάθε βουνό στην ολότητά του, επανερχόμαστε ως Σύνδεσμος Προστασίας & Ανάπτυξης του Υμηττού εκφράζοντας την κοινή μας αγωνία και υπενθυμίζοντας μια σειρά ζητημάτων που είχαμε καταθέσει τον Νοέμβριο στο Forum του ΣΠΑΥ.

Τα προβλήματα που προκάλεσε η φετινή έντονη χιονόπτωση “ΕΛΠΙΣ” στην Αττική, αθροιστικά με τα προβλήματα που είχε επιφέρει η κακοκαιρία ‘’Μήδεια’’ τον χειμώνα του 2021, έχουν δημιουργήσει συνθήκες που επιβαρύνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα δασικά οικοσυστήματα της Αττικής, λόγω της τεράστιας ποσότητας βιομάζας που έχει συσσωρευθεί, σπασμένα κλαδιά, πεσμένα δέντρα και απροσπέλαστους δασικούς δρόμους.

Για τον λόγο αυτό, στις 7/2/22, ως σύνδεσμος, αποστείλαμε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό με τίτλο ‘’Ο Υμηττός Εκπέμπει SOS’’.

Παρόλο που ο ρόλος του ΣΠΑΥ είναι επικουρικός της δασικής υπηρεσίας, πολλές φορές αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες που ξεπερνούν τις αρμοδιότητες και τις δυνατότητές μας με στόχο την ενίσχυση των μέτρων πρόληψης για τη θωράκιση του Υμηττού αλλά και την ανάπτυξή του ως πνεύμονα πρασίνου.

Με τους δικούς μας περιορισμένους πόρους, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, ριχτήκαμε αμέσως στη μάχη της πρόληψης και ξεκινήσαμε εγκαίρως όλες τις εργασίες που είχαμε δεσμευτεί να υλοποιήσουμε από τη μεριά μας στους 10 Δήμους – Μέλη του ΣΠΑΥ (καθαρισμούς, αποψιλώσεις, συντήρηση υδραυλικών συστημάτων, γέμισμα δεξαμενών ελικοπτέρων, παραγγελία πυροσβεστικού εξοπλισμού και μέσων ατομικής προστασίας για τους εθελοντές κ.α.).

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι καθοριστικό ρόλο στο συμβάν στη Βούλα έπαιξε η συντήρηση, η αποψίλωση και ο καθαρισμός του δασικού δρόμου στη θέση Κρεμαστός Λαγός που οδηγεί στο πεδίο βολής της σχολής Ευελπίδων και στο Χέρωμα της Βάρης.

Σημείο όπου αναπτύχθηκαν δυνάμεις Πυροσβεστικές, Εθελοντικές, υδροφόρες του ΣΠΑΥ και των Δήμων.

Έργο πρόληψης που εκτέλεσε ο ΣΠΑΥ, με ιδίους πόρους και στο σωστό χρόνο.

Στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι ο Δήμος Γλυφάδας με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του, τον Δεκέμβριο του 2021 αποφάσισε να αποχωρήσει από τον Σύνδεσμο των 11 Δήμων που συμμετείχε επί σειρά ετών, αναφέροντας ότι θα υλοποιήσει από μόνος του όλες τις εργασίες πρόληψης στο τομέα του, που τελικά, στο σημείο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, δεν είχε υλοποιηθεί επιμελώς όπως έκανε ο ΣΠΑΥ τα προηγούμενα χρόνια.

Παράλληλα, για πρώτη φορά ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας των δασών με σημαντικές παρεμβάσεις πρόληψης, όμως στις αρχικές ανακοινώσεις δεν περιελάβανε τον Υμηττό.

Άμεσα ο ΣΠΑΥ προέβη σε επιστολή διαμαρτυρίας προς το ΥΠΕΝ και στη συνέχεια αφού έγινε η ένταξη του όρους Υμηττός στο πρόγραμμα προστασίας δασών, στις 3/2/2022 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του Υπουργείου, της δασικής υπηρεσίας και του ΣΠΑΥ όπου ζητήθηκε από τον ΣΠΑΥ εντός μίας ημέρας να αποσταλούν στοιχεία για την περιοχή του Υμηττού για κλαδεύσεις και συντήρηση δασικών οδών.

Ο Σύνδεσμος ανταποκρίθηκε άμεσα και στις 4/2/2022 διέθεσε όλα τα στοιχεία στο ΥΠΕΝ για να προχωρήσει η διαδικασία, και ασκώντας συνεχώς πίεση προς κάθε κατεύθυνση φτάσαμε αρχές Ιουνίου όπου τα πρώτα συνεργεία και μηχανήματα ξεκίνησαν τις παραπάνω εργασίες.

Επιπλέον έως και σήμερα ο ΣΠΑΥ έχει υποβάλει αιτήματα χρηματοδότησης σε 5 προσκλήσεις του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Μέχρι και σήμερα έχει εγκριθεί και βρίσκεται σε φάση διαγωνιστικής διαδικασίας η πρόσκληση ΑΤ06 που περιλαμβάνει νέα παρατηρητήρια προφύλαξης, δεξαμενές πυρόσβεσης, 15 ολοκαίνουργια πυροσβεστικά οχήματα, 2 υδροφόρες, εξοπλισμό για τους εθελοντές, ηλεκτρονικές πινακίδες και μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης του κοινού, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης την επόμενη διετία.

Όμως αναφορικά με τις υπόλοιπες προσκλήσεις η έγκριση της ΑΤ08 που αφορά την ψηφιακή μετάβαση σε smart Υμηττό ήρθε πριν μερικές ημέρες, ενώ δεν έχουν έρθει οι εγκρίσεις για τις υπόλοιπες προσκλήσεις που έχουμε υποβάλει ολοκληρωμένες προτάσεις που σχετίζονται με τη δημιουργία ενός στόλου οχημάτων, με φορτηγά οχήματα αρπάγες, ηλεκτρικά λεωφορεία και μελέτες που θα δώσουν λύσεις σε πολλά προβλήματα που ταλανίζουν για χρόνια το βουνό.

Πρόκειται για τις προσκλήσεις ΑΤ04, ΑΤ09 και ΑΤ12.
Με αφορμή όμως τις μεγάλες καταστροφές από τις πρώτες πυρκαγιές που σημειώθηκαν φέτος στην Αττική (Κερατέα, Σχιστό, Γλυφάδα – Βούλα – Βάρη, Κουβαράς) είναι επιτακτική ανάγκη να συνεργαστούμε ακόμα πιο αποτελεσματικά κράτος – τοπική αυτοδιοίκηση – πολίτες και να είμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση.

Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον τομέα της πρόληψης έχοντας άμεση επαφή με τους δημότες και γνωρίζοντας καλύτερα από όλους τις πραγματικές ανάγκες μιας περιοχής.

Αυτό που απαιτείται στην πράξη είναι η αντίστοιχη νομοθετική και οικονομική στήριξη με σύγχρονα εργαλεία και διαδικασίες για δράσεις πολιτικής προστασίας.
Εμείς σήμερα επαναφέρουμε για μία ακόμα φορά συγκεκριμένες προτάσεις που έχουμε καταθέσει για ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, δεδομένου ότι διανύουμε μια ακόμα δύσκολη αντιπυρική περίοδο.

Έχει παρατηρηθεί κατ΄ επανάληψη ότι αρκετές δασικές πυρκαγιές ξεκινούν από τις εγκαταστάσεις του ΑΔΜΗΕ ή του ΔΕΔΔΗΕ.

Παρά τις εργασίες που υλοποιούν οι εν λόγω εταιρείες, είναι επιτακτική η λήψη επιπλέον μέτρων από τη μεριά τους με άμεσο και επαναλαμβανόμενο καθαρισμό όλων των εγκαταστάσεών τους και των κεραιών/πυλώνων που διέρχονται από τα δασικά οικοσυστήματα, με άμεση ενημέρωση των αντίστοιχων δήμων προκειμένου να διαπιστώνουν αν χρειάζονται επιπλέον συμπληρωματικές εργασίες και με παράλληλες ενέργειες για τη μόνωση και την υπογειοποίησή τους με ευθύνη των εταιρειών.

Δεν μπορεί να χάνονται δασικές εκτάσεις από σπινθήρες των καλωδίων, από ελλιπή συντήρηση των μονωτήρων ή από αντικείμενα που ακουμπούν σε αυτά.

Πρέπει να αλλάξει άρδην όλη η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος.
Επιπλέον, αναφορικά με τις μελισσοκομικές εργασίες.

Αν και η κείμενη νομοθεσία είναι ξεκάθαρη και προβλέπει συγκεκριμένο τρόπο εκτέλεσης των μελισσοκομικών εργασιών και σαφή μέτρα πρόληψης, επί της ουσίας σε ένα μεγάλο βαθμό τα μέτρα δεν τηρούνται.

Σε κάποιες περιπτώσεις δε, είναι ανύπαρκτα με κυψέλες θαμμένες μέσα στα ξερόχορτα, στοίβες από ξερά κλαδιά και παλέτες να δημιουργούν παράνομους φράχτες.

Έχουμε σημερινές εικόνες στον Υμηττό που αποτυπώνουν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Και δεν μπορεί λίγοι ασυνείδητοι να λειτουργούν εις βάρος των σοβαρών μελισσοκόμων.

Προτείνουμε λοιπόν ένα νέο μοντέλο διαχείρισης του συγκεκριμένου θέματος με τη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Μελισσοκομίας από την 1η κυψέλη, πλήρως ψηφιοποιημένο, που να το αναλάβει αποκλειστικά και μόνο ένας φορέας που θα έχει πλήρη καταγραφή όλων των μελισσοκόμων σε εθνική εμβέλεια και να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο μητρώο όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Και για τη φετινή αντιπυρική περίοδο να δοθεί στους δήμους νομοθετικά η δυνατότητα να προχωρήσουν σε άμεση απομάκρυνση των κυψελών που δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Αντίστοιχα οφείλουμε να πράξουμε το ίδιο και για τον τομέα της κτηνοτροφίας δημιουργώντας αντίστοιχο μητρώο τόσο των ερασιτεχνών όσο και των επαγγελματιών κτηνοτρόφων για να μη δημιουργούνται μάλιστα προβλήματα ως προς την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων.

Ως προς τη λειτουργία των Αυτοτελών Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας των δήμων, με βάση τον υπάρχοντα νόμο 4662/20 απαιτείται η έκδοση κανονιστικής πράξης (Προεδρικού Διατάγματος) που θα καθορίζει το προσωπικό, τις αρμοδιότητες και τα μέσα που απαιτούνται προκειμένου να επιτυγχάνεται η όσο το δυνατόν καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της πολιτικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο. Χρειαζόμαστε αυτά τα εργαλεία και τις αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα καθιστούν εφικτή τη δημιουργία μόνιμης επανδρωμένης δομής σε κάθε Δήμο της χώρας, με κατάλληλο προσωπικό που θα μπορεί να επιλέγει ο κάθε Δήμος όχι σε επίπεδο 4μηνων που ισχύει σήμερα, αλλά σε ετήσιο επίπεδο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι δήμοι γύρω από τον Υμηττό έχουν χρηματοδοτηθεί από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2022 για την κάλυψη των δράσεων πυροπροστασίας με τα εξής χρηματικά ποσά: Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης 52.600 ευρώ, Δήμος Βύρωνα 27.000 ευρώ, Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης 26.000 ευρώ, Δήμος Ζωγράφου 24.000 ευρώ, Δήμος Ηλιούπολης 27.000 ευρώ, Δήμος Καισαριανής 32.000 ευρώ, Δήμος Κρωπίας 61.600 ευρώ, Δήμος Παιανίας 40.000 ευρώ, Δήμος Παπάγου Χολαργού 38.400 ευρώ, Δήμος Αγίας Παρασκευής 24.800 ευρώ.

Είναι πλέον κοινά παραδεκτό ότι για να λειτουργήσουν σωστά τα αυτοτελή τμήματα πολιτικής προστασίας των Δήμων πέρα από όλες τις παραπάνω νομοθετικές ρυθμίσεις θα πρέπει να εστιάσουμε σε αύξηση των χρηματοδοτήσεών τους για όλες τις δράσεις πυροπροστασίας με την υποχρέωση να τις υλοποιούν σε χρόνο ρεκόρ για να πετυχαίνουμε αρτιότερη και ολοκληρωμένη πρόληψη.

Για την υλοποίηση των έκτακτων μέτρων πρόληψης με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα είναι αναγκαίο να υπάρξει αυτοτελής κωδικός πολιτικής προστασίας των δήμων, με ενίσχυση των οικονομικών πόρων.

Ειδικότερα, λόγω επαπειλούμενων κινδύνων προτείνουμε ο συγκεκριμένος κωδικός να λειτουργεί με εξειδίκευση πιστώσεων όπως ακριβώς κινηθήκαμε και κατά τη διάρκεια διαχείρισης της πανδημίας.

Θα πρέπει επίσης ο συγκεκριμένος κωδικός να είναι άμεσα εκτελεστέος και να μην υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς των συγκεκριμένων πόρων σε άλλους κωδικούς.

Η επόμενη πρότασή μας έχει να κάνει με τις συνέργειες και την ταχύτητα λήψης αποφάσεων σε επίπεδο πρόληψης.

Είναι γεγονός ότι το υπάρχον σύστημα πρόληψης είναι δυσκίνητο, γραφειοκρατικό και εν τέλει αναποτελεσματικό.

Αποτέλεσμα, σε πολλές περιπτώσεις η κάθε υπηρεσία δρα αυτόνομα και δεν υπάρχει κοινή αξιολόγηση των έργων που πρέπει να υλοποιηθούν.

Ο καθένας κάνει τις δικές του εισηγήσεις.

Δεν υπάρχει μια ενιαία ιεράρχηση με βάση τον βαθμό επικινδυνότητας και πολλές φορές χανόμαστε στην αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων.

Η αυτοδιοίκηση προσπαθεί πολλές φορές να καλύψει κενά συντάσσοντας μελέτες για έργα πρόληψης εφόσον βεβαίως μπορεί να το υποστηρίξει.

Για τον λόγο αυτό προτείνουμε τη θεσμοθέτηση ενός ολιγομελούς και ευέλικτου οργάνου σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού που θα αποτελείται από έναν εκπρόσωπο των συναρμόδιων φορέων, θα εκτελεί κοινή αυτοψία, θα προτείνει, θα εγκρίνει και θα παρακολουθεί το έργο κατά την υλοποίησή του.

Με τον τρόπο αυτό κερδίζουμε κοινή αντιμετώπιση, συντονισμό, οικονομία κλίμακος και ταχύτητα που είναι και το ζητούμενο.

Είναι σημαντικό να ενισχυθεί η δασική υπηρεσία και να τεθεί σε λειτουργία το δασαρχείο Υμηττού που αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης επί σειρά ετών.

Μετά από μια μεγάλη πυρκαγιά, όπως στην περίπτωση της Γλυφάδας και της Βούλας, θα πρέπει να κοιτάμε αμέσως την επόμενη μέρα.

Στη λογική του Οργάνου Πρόληψης Τοπικής Αυτοδιοίκησης που παρουσιάσαμε παραπάνω, προτείνεται η άμεση αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων με αντιδιαβρωτικά & αντιπλημμυρικά έργα, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τις σύγχρονες απειλές των δασών όπως η κλιματική αλλαγή και η ερημοποίηση.

Συντασσόμαστε όλοι στο πλευρό του Δημάρχου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλλου για άμεση κήρυξη της έκτασης ως αναδασωτέας και για όλα όσα απαιτούνται να γίνουν άμεσα.

Δε θα μπορούμε να μη σταθούμε στους εθελοντές που αποτελούν τους άγρυπνους φρουρούς των δασών μας.

Άνθρωποι της καθημερινότητας που αφήνουν τα σπίτια τους και αφιερώνουν από τον ελεύθερο χρόνο τους για να φυλάξουν Θερμοπύλες στα βουνά μας.

Προκειμένου οι εθελοντικές oμάδες δασοπροστασίας – δασοπυρόσβεσης να είναι επιχειρησιακά αξιόμαχες, απαιτούνται μεταξύ άλλων κτηριακές υποδομές, όπως μόνιμα πυροφυλάκια, τα οποία έχουν κατασκευαστεί εδώ και χρόνια πλησίον ή ακόμα και μέσα στο βουνό, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες επόπτευσης και άμεσης επέμβασης σε κάθε περιστατικό δασικής πυρκαγιάς.

Υπάρχουν πυροφυλάκια σήμερα που δεν έχουν ρεύμα λόγω της συγκεκριμένης κατάστασης. Πρέπει λοιπόν άμεσα να βρεθεί λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Κλείνοντας, απευθύνουμε έκκληση προς τους πολίτες για επαγρύπνηση και συνεργασία προκειμένου να αποφευχθεί το οποιοδήποτε περιστατικό από αμέλεια.

Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, παρακολουθούμε τον ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, τις ημέρες πολύ υψηλής επικινδυνότητας που όλες οι πύλες εισόδου του Υμηττού θα είναι κλειστές σεβόμαστε το συγκεκριμένο μέτρο περί απαγόρευσης της κυκλοφορίας στο βουνό, καθαρίζουμε τα οικόπεδά μας και στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο τα προληπτικά μέτρα των δήμων και των εθελοντικών ομάδων σε κάθε περιοχή.

Με την κοινή Συνέντευξη Τύπου που παραχωρούμε οι Δέκα Δήμαρχοι Μέλη του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού δείχνουμε έμπρακτα ότι είμαστε ενωμένοι, πέρα από κόμματα, χρώματα και προσωπικές φιλοδοξίες, στο κοινό μέτωπο που λέγεται ΥΜΗΤΤΟΣ και στον κοινό μας ΣΤΟΧΟ που είναι η διατήρηση του πράσινου χαρακτήρα του, η διασφάλιση της ακεραιότητάς του, η προστασία του, η αναβάθμισή του στις συνειδήσεις και στις καθημερινές συνήθειες των συμπολιτών μας.

Ο ΥΜΗΤΤΟΣ μας, όπως και κάθε βουνό, θα αντέξει αν γίνουν γενναίες τομές, μη δίνοντας χώρο σε ενέργειες που τον βλάπτουν και τον απειλούν.

Η φωνή μας είναι δυνατή και ο στόχος μας είναι να πετύχουμε έχοντας στο πλευρό μας το κράτος, την πολιτεία και φυσικά όλους τους συμπολίτες μας.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Στυλιανίδη για τη συνεχή επικοινωνία, τη συνεργασία και την καθοδήγηση καθώς επίσης και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τάκη Θεοδωρικάκο για την άμεση κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της ελληνικής αστυνομίας κατά τη διαδικασία της εκκένωσης που υλοποιήθηκε με παραδειγματικό τρόπο και με την έμπρακτη στήριξη των δυνάμεων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Δεν εφησυχάζουμε ούτε μια στιγμή. Πάντα στο πεδίο για να διασφαλιστεί το οικοσύστημά μας και κατ’ επέκταση το μέλλον μας!»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ:

 

 

Επικαιρότητα

Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη από συγκίνηση ατμόσφαιρα, το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας συνεδρίασε στις 28-09-2022, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου του κ. Γιάννη Τζούβελη. ...

Την ώρα που ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης προφασίζεται ότι οι επικείμενες προσλήψεις του 2023 για τους ΟΤΑ θα περιορίσουν τις ανάγκες σε προσωπικό και ταυτόχρονα ...

Δεν θεωρώ τον εαυτό μου βαθιά θρησκευόμενο, αλλά ούτε και άθρησκο και σε κάθε ευκαιρία εκθειάζω το έργο της Εκκλησίας, ενώ σέβομαι και τιμώ τους ιερωμένους ...

Μετά από 2 και πλέον μήνες, θα συνεδριάσει την προσεχή Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας μέσω τηλεδιάσκεψης και σε ζωντανή (Live) μετάδοση από το κανάλι του Δήμου Γλυφάδας στο YouTube. ...

Συνεδριάζει την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 στις 3:00 μ.μ., η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Γλυφάδας μέσω Τηλεδιάσκεψης, με ζωντανή (live) μετάδοση από το κανάλι του Δήμου στο YouTube. ...

Με την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος να βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο από την ΑΒΑΞ, την κοινοπραξία Bouygues – Intrakat να έχει ξεκινήσει ...

Τα 5 πιο δημοφιλή άρθρα

 • >>> Στην Κόρινθο στο Λογιστικό Γραφείο

  >>> Στην Κόρινθο στο Λογιστικό Γραφείο "ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ", ανέθεσε τα λογιστικά, η Πρόεδρος της Α/θμιας Σχολικής Επιτροπής και Δημοτική Σύμβουλος Γεωργία Βαμβακερού.

  Διαβάστε περισσότερα..

 • >>> ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ του Π. Γιάχου προς τον Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους για τα δρώμενα της Οικονομικής Επιτροπής

  >>> ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ του Π. Γιάχου προς τον Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους για τα δρώμενα της Οικονομικής Επιτροπής

  Διαβάστε περισσότερα..

 • >>> Οι καταγγελίες στη Τηλεόραση των: Παναγιώτη Γιάχου, Βάνας Μπάρμπα και Θέμη Μπαλασόπουλου για τις εικονικές συνεδριάσεις στο Δήμο Γλυφάδας

  >>> Οι καταγγελίες στη Τηλεόραση των: Παναγιώτη Γιάχου, Βάνας Μπάρμπα και Θέμη Μπαλασόπουλου για τις εικονικές συνεδριάσεις στο Δήμο Γλυφάδας

  Διαβάστε περισσότερα..

 • >>> Δήμαρχε Γλυφάδας, άσε τους εγωισμούς και τα «καπρίτσια» και δρομολόγησε την άμεση επανένταξη του Δήμου μας στον Σ.Π.Α.Υ.

  >>> Δήμαρχε Γλυφάδας, άσε τους εγωισμούς και τα «καπρίτσια» και δρομολόγησε την άμεση επανένταξη του Δήμου μας στον Σ.Π.Α.Υ.

  Διαβάστε περισσότερα..

 • >>> Το γαϊτανάκι της υποψηφιότητας (;) του Δημάρχου Γλυφάδας κ. Παπανικολάου, για βουλευτής με τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, «καλά κρατεί».

  >>> Το γαϊτανάκι της υποψηφιότητας (;) του Δημάρχου Γλυφάδας κ. Παπανικολάου, για βουλευτής με τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, «καλά κρατεί».

  Διαβάστε περισσότερα..

Τα εν Δήμω

Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη από συγκίνηση ατμόσφαιρα, το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας συνεδρίασε στις 28-09-2022, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου του κ. Γιάννη Τζούβελη. ...

Μετά από 2 και πλέον μήνες, θα συνεδριάσει την προσεχή Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας μέσω τηλεδιάσκεψης και σε ζωντανή (Live) μετάδοση από το κανάλι του Δήμου Γλυφάδας στο YouTube. ...

Συνεδριάζει την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 στις 3:00 μ.μ., η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Γλυφάδας μέσω Τηλεδιάσκεψης, με ζωντανή (live) μετάδοση από το κανάλι του Δήμου στο YouTube. ...

Παλαιότερες Δημοσιεύσεις: Τα εν Δήμω

"Στα μανταλάκια"

«Δεν είμαι υποχρεωμένη να πάρω Λογιστή από τη Γλυφάδα» Αυτή ήταν η «αποστομωτική» απάντηση της κ. Βαμβακερού στην αποκάλυψη του Παναγιώτη Γιάχου, ότι ανάθεσε την λογιστική υποστήριξη ...

Γιατί ο Δήμαρχος Γλυφάδας κ. Παπανικολάου απέκρυψε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, ότι διενεργείται έρευνα από τη Δικαιοσύνη, ...

Σοβαρές και συγκεκριμένες καταγγελίες για την επικινδυνότητα στις ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ Γλυφάδας από τον Δημοτικό Σύμβουλο Στάθη Γεωργούλα. ...

Παλαιότερες Δημοσιεύσεις: "Στα μανταλάκια"

Γιάχο...Βολές

Δεν θεωρώ τον εαυτό μου βαθιά θρησκευόμενο, αλλά ούτε και άθρησκο και σε κάθε ευκαιρία εκθειάζω το έργο της Εκκλησίας, ενώ σέβομαι και τιμώ τους ιερωμένους ...

Συνήθως τα πιο απλά και τα αυτονόητα, είναι και τα πιο δύσκολα, έλεγε ένας αείμνηστος πολιτικός. Υπάρχουν όμως κι άνθρωποι που έχουν αυτό το χάρισμα και τα καταφέρνουν, γιατί πολύ απλά..."το 'χουν". ...

Κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φρονώ ότι εμείς οι αντιπολιτευόμενοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκτός από την άσκηση του θεσμικού μας καθήκοντος, ...

"Αυτό που κάνετε μονίμως και συνειδητά, είναι να «βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο», αφού οι εισηγήσεις των θεμάτων που συμπεριλαμβάνονται στην Η.Δ., μας αποστέλλονται πάντα ελάχιστες ώρες πριν από...

Παλαιότερες Δημοσιεύσεις: Γιάχο...Βολές

Η ντουντούκα μας

Παρότι, τα θέματα που συζητούνται στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής είναι τεράστιου οικονομικού αντικειμένου, ...

Το ότι  Τσαμπίρας είναι μακράν ο πιο ειδικός στα πάσης φύσεως ρουσφετάκια το ξέρουνε στη Γλυφάδα και οι πέτρες, ...

Κι ενώ οι φωτιές στο βουνό της Γλυφάδας ξεπετάγονται η μία πίσω από την άλλη, κι ενώ όλοι οι Δήμαρχοι συσπειρώνονται στον ΣΠΑΥ για την προστασία του βουνού μας, κι ενώ μπαίνει στον ΣΠΑΥ ...

Διαβάσαμε μια, διαβάσαμε δυο, διαβάσαμε τρείς και πέντε, το βιογραφικό του Δημάρχου στην Επίσημη Ιστοσελίδα του Δήμου Γλυφάδας. Ε... αυτό που διαπιστώσαμε ...

Παλαιότερες Δημοσιεύσεις: Η ντουντούκα μας

Τα παρα-ΔΗΜΟτικά

Φωτιά έχουν πάρει τα "δημοτικά πηγαδάκια", από την ενδεχόμενη εγκατάλειψη του δημαρχιακού θώκου από τον κ. Παπανικολάου, για την κεντρική πολιτική σκηνή. ...

Δίνουν και παίρνουν τα δημοσιεύματα για την μεγάλη «κάψα» του κ. Παπανικολάου, να είναι υποψήφιος βουλευτής στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές με την Ν.Δ. ...

Μεγάλη πίκρα.....για τον συμπαθή Δημήτρη. Για να δούμε τι θα κάνει; Θα ρουφήξει τ' αυγουλάκι του κι αυτός ή θα τραβήξει το σκοινί;  ...

Μόνο θλίψη μπορεί να νοιώθει κανείς, παρακολουθώντας  την παρουσία και τα όσα λέει κατά καιρούς, στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ...

Παλαιότερες Δημοσιεύσεις: Τα παρα-ΔΗΜΟτικά

Το Άρθρο-λόγιο μας

Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη από συγκίνηση ατμόσφαιρα, το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας συνεδρίασε στις 28-09-2022, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου του κ. Γιάννη Τζούβελη. ...

Την ώρα που ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης προφασίζεται ότι οι επικείμενες προσλήψεις του 2023 για τους ΟΤΑ θα περιορίσουν τις ανάγκες σε προσωπικό και ταυτόχρονα ...

Μετά από 2 και πλέον μήνες, θα συνεδριάσει την προσεχή Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας μέσω τηλεδιάσκεψης και σε ζωντανή (Live) μετάδοση από το κανάλι του Δήμου Γλυφάδας στο YouTube. ...

Συνεδριάζει την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 στις 3:00 μ.μ., η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Γλυφάδας μέσω Τηλεδιάσκεψης, με ζωντανή (live) μετάδοση από το κανάλι του Δήμου στο YouTube. ...

Με την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος να βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο από την ΑΒΑΞ, την κοινοπραξία Bouygues – Intrakat να έχει ξεκινήσει ...

Πολιτική εκδήλωση διοργανώνει την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου ώρα 7:00 μ.μ. η Τοπική Οργάνωση Γλυφάδας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ...

Μετά από μακρά κι άνιση μάχη με την ασθένειά του, "έφυγε" σήμερα το πρωί από κοντά μας, ο πρώην Αντιδήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης Νίκος Σούγελας ...

Πληθαίνουν οι καταγγελίες των μελών στις Οικονομικές Επιτροπές των Δήμων, που προέρχονται από τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις, για αδιαφάνεια των διοικουσών παρατάξεων ως προς την ενημέρωση, ...

Εναρξη της σχολικής χρονιάς και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για να  προστατεύσει περισσότερο τη σχολική κοινότητα. Κανένα τεστ, καμία παρέμβαση στον αριθμό των...

Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022, μέσω τηλεδιάσκεψης ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα: «Λήψη απόφασης ...

Φτωχότερη είναι από χθες η «φυλή» των αυτοδιοικητικών Γλυφάδας, μετά από τον θάνατο του επί  χρόνια (1995 έως 2010) Δημοτικού Συμβούλου Πέτρου Γεωργόπουλου. ...

Με αφορμή την συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών και τη συμφωνία των τριών Δημάρχων, των Δήμων που συνορεύουν με το υπό δημιουργία Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού (Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης και ...

Καιρό είχαμε να ζήσουμε μια τέτοια δημοκρατική και ουσιαστική συνεδρίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας, σαν αυτή που πραγματοποιήθηκε στις 20-07-2022, όπου κατά κοινή ομολογία είναι μακράν η ποιοτικ...

Μάλλον υπερκόπωση (!!!!!) θα πρέπει να έπαθε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας κ. Στρατής Παναγάκος, απ’ αυτές τις άπειρο-ελάχιστες φορές που συγκάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο σε συνεδρίαση, ...

Ενώ το Τριτοκοσμικό Τέλμα με την διαχείριση των σκουπιδιών σκουπίδια της  Αττικής εξακολουθεί παραμένει άλυτο, ο Περιφερειάρχης Αττικής  κ. Πατούλης συνεχίζει να κρύβεται, ...

Σειρά εγκυκλίων εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών για την λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων, προσαρμοσμένες στις νέες περιοριστικές διατάξεις ...

Ένα κοριτσάκι που στάλθηκε στις ΗΠΑ για υιοθεσία, λίγο μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, έμελλε όχι μόνο να γνωρίσει τη βιολογική του μητέρα, ...

Την διεκδίκηση του αξιώματος του Περιφερειάρχη Αττικής, ανακοίνωσε ο Γιάννης Σγουρός, πρώην Περιφερειάρχης (2011-2014) και νυν επικεφαλής του ...

Φωτιά έχουν πάρει τα "δημοτικά πηγαδάκια", από την ενδεχόμενη εγκατάλειψη του δημαρχιακού θώκου από τον κ. Παπανικολάου, για την κεντρική πολιτική σκηνή. ...

Εν μέσω μιας αρχόμενης καυτής  φετινής αντιπυρικής περιόδου, χωρίς καλά -καλά  να «ιδρώσουν» τα σίδερα και να πυρωθούν οι λαμαρίνες από τον καύσωνα, ...

«Δεν είμαι υποχρεωμένη να πάρω Λογιστή από τη Γλυφάδα» Αυτή ήταν η «αποστομωτική» απάντηση της κ. Βαμβακερού στην αποκάλυψη του Παναγιώτη Γιάχου, ότι ανάθεσε την λογιστική υποστήριξη ...

Είναι γεγονός ότι το αντικείμενο πλέον που καλούνται να διαχειρισθούν Δήμαρχοι και Δημοτικές Αρχές είναι και πολύπλοκο και πολυπληθές. ...

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, θα είναι πιθανότατα υποψήφιος βουλευτής με τον ...

Παρότι, τα θέματα που συζητούνται στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής είναι τεράστιου οικονομικού αντικειμένου, ...

Όπως πληροφορηθήκαμε, συγκροτήθηκε σε σώμα η νέα Συντονιστική Επιτροπή της Δ. Ο. ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ, που εκλέχθηκε ...

"Σπάει κόκκαλα" με την Ανοικτή Επιστολή του, ο έμπειρος αυτοδιοικητικός παράγοντας της πόλης μας Μάκης Φιλόπουλος, ...

Το ότι  Τσαμπίρας είναι μακράν ο πιο ειδικός στα πάσης φύσεως ρουσφετάκια το ξέρουνε στη Γλυφάδα και οι πέτρες, ...

«Έφυγε για το τελευταίο της ταξίδι» η Ξένια Σπονδυλίδη, χήρα του αείμνηστου κι επί 12ετία Δημάρχου Γλυφάδας Θόδωρου Σπονδυλίδη. ...

Δίνουν και παίρνουν τα δημοσιεύματα για την μεγάλη «κάψα» του κ. Παπανικολάου, να είναι υποψήφιος βουλευτής στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές με την Ν.Δ. ...

Κι ενώ οι φωτιές στο βουνό της Γλυφάδας ξεπετάγονται η μία πίσω από την άλλη, κι ενώ όλοι οι Δήμαρχοι συσπειρώνονται στον ΣΠΑΥ για την προστασία του βουνού μας, κι ενώ μπαίνει στον ΣΠΑΥ ...

Παλαιότερες Δημοσιεύσεις: Τα εν Δήμω Αυτοδιοικητικά Επιλογές Θέσεις Εν Γλυφάδα Τα παρα-ΔΗΜΟτικά "Στα μανταλάκια" Η ντουντούκα μας Θύμησες

Πυξίδα μας και μπούσουλάς μας, είναι το γνωμικό του ΒΟΛΤΑΙΡΟΥ:

«Διαφωνώ με αυτά που λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου, το δικαίωμά σου να τα λες».

Γι αυτό και στις «ΔΗΜΟ… λογίες Γλυφάδας, φιλοξενούμε ενυπόγραφα κείμενα, υπό την προϋπόθεση, ότι αυτά δεν είναι φασιστικά, ρατσιστικά, σεξιστικά, υβριστικά, συκοφαντικά και δεν αποπνέουν έστω και έμμεσα, bulling έναντι οιονδήποτε.

Οι επώνυμες ανακοινώσεις, οι καταγγελίες και τα ενυπόγραφα άρθρα που δημοσιεύονται στον Ιστότοπό μας, είναι ευνόητο ότι εκφράζουν τους συντάκτες τους.

Συνεπώς δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τις δικές μας απόψεις, κι ούτε βέβαια είναι δυνατόν να εκφράζουν – ντε και καλά - και τις δικές μας θέσεις.

Ως φανατικοί υποστηρικτές της αληθινής είδησης και της διάδοσης των ιδεών - όχι μόνο επιτρέπουμε - αλλά σας προτρέπουμε να αναδημοσιεύτε τις αναρτήσεις μας, με την απλή αναφορά ότι η ΠΗΓΗ τους  είναι οι «dimologies.gr»

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας

Συμπληρώστε τα παρακάτω πεδία για να λαμβάνετε πρώτοι τα άρθρα που ανεβάζουμε στο e-mail σας.
Ονομά και Επίθετο(*)
Please type your full name.

E-mail(*)
Invalid email address.

Βρείτε μας στα social

             

 

Designed by