Όλες οι δημοσιεύσεις

>>> Η 28χρονη Κινέζα με το προσωνύμιο «Γλυκιά Ελπίδα» που μιλά άπταιστα ελληνικά και έχει ξετρελάνει το ίντερνετ.

Μπορεί η 28χρονη «Γλυκιά Ελπίδα» από την Κίνα, να ζει χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα και να έχει επισκεφθεί τη χώρα μας μόνο

μια φορά, ωστόσο μιλά άπταιστα ελληνικά.

Η «Γλυκιά Ελπίδα», όπως είναι γνωστή στο Facebook, δεν μένει όμως μόνο σε αυτό. Μέσω αυτών των βίντεο, η Ελπίδα προσπαθεί να μεταδώσει την αγάπη της για τη χώρα μας στους συμπατριώτες της, αλλά και να συστήσει στο ελληνικό κοινό τη δικιά της πατρίδα. Με αυτόν τον τρόπο, βάζει το δικό της λιθαράκι στη σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας και Κίνας, οι οποίες μπορεί να διαφέρουν, αλλά σύμφωνα με την ίδια έχουν και αρκετά κοινά σημεία, όπως η μακραίωνη ιστορία τους, η ευγένεια των ανθρώπων και το γεγονός ότι αγκαλιάζουν τις διαφορετικές κουλτούρες.Ο θαυμασμός της για την Ελλάδα είναι τόσο μεγάλος, που ανεβάζει βίντεο στα οποία μιλά και τραγουδά στα ελληνικά, με σκοπό όπως μου είπε, να φέρει κοντά τις δύο χώρες. Κι όταν δεν τραγουδά ή δεν μας ξεναγεί στα μυστικά της χώρας της, μεταφράζει ποιήματα και στις δύο γλώσσες.

Διαβάστε κι αυτά: 

Μάλιστα, όπως είπε, υπάρχουν πλέον αρκετοί Κινέζοι που μαθαίνουν ελληνικά, καθώς κάποια από τα Πανεπιστήμια της χώρας διαθέτουν ελληνικά τμήματα. Φυσικά και η ίδια, δεν παραλείπει να κάνει μαθήματα κινεζικών στους Έλληνες διαδικτυακούς της φίλους, ξεκινώντας με απλές φράσεις.

Πριν από λίγους μήνες, η Ελπίδα συμμετείχε σε ένα βίντεο όπου καθηγήτριες και φοιτήτριες των Πανεπιστημίων της Σαγκάης και της Γκουανγκντόνγκ ερμήνευσαν το τραγούδι του Διονύση Σαββόπουλου «Ας κρατήσουν οι χοροί», για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Μπορεί το «Ελπίδα» να μην είναι το πραγματικό της όνομα, ωστόσο, η νεαρή Κινέζα εκπέμπει όσα αυτό πρεσβεύει. Όποιος έχει παρακολουθήσει τα βίντεο της, σίγουρα θα το έχει διαπιστώσει. Πρόκειται για μια γλυκύτατη και χαμογελαστή κοπέλα, γεμάτη αισιοδοξία, που σου μεταδίδει τη θετική της ενέργεια και τον ενθουσιασμό της.

Η Yawen Wu, όπως ονομάζεται κανονικά, το κατάφερε αυτό και μέσω της τηλεφωνικής μας συνομιλίας. «Θα πρέπει να με έχετε πάντα στην καρδιά σας» μου λέει χαρακτηριστικά και γελά, σχολιάζοντας το όνομα Ελπίδα που της έδωσε μια καθηγήτρια της. Εμείς θα συμφωνήσουμε και θα προσθέσουμε πως ο κόσμος χρειάζεται την ελπίδα, ειδικά τον τελευταίο καιρό.

Την περίοδο 2015-2016 βρέθηκε μέσω ενός προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών στην Κέρκυρα, την οποία αγαπά πολύ όπως και την Κρήτη, αλλά δεν τρελαίνεται και τόσο για τη Σαντορίνη σε αντίθεση με πολλούς συμπατριώτες της, μιας και επειδή όπως μου είπε με αφοπλιστική ειλικρίνεια, «όταν πήγα εκεί, είδα πάρα πολλούς Κινέζους και ένιωθα σαν να είμαι στην Κίνα».

Η καταγωγή της είναι από τη νότια επαρχία Τζιανγκσί της Κίνας, έξι ώρες μακριά από το Πεκίνο με τρένο ταχύτητας, όπως μου εξήγησε, αλλά τώρα ζει και εργάζεται στην Κινεζική πρωτεύουσα. Κλείνοντας τη συνομιλία μας, μου εξέφρασε την ανυπομονησία της να έρθει ξανά στην Ελλάδα που τόσο της έχει λείψει και της έχει κλέψει την καρδιά, μόλις οι συνθήκες το επιστρέψουν. Μέχρι τότε μπορούμε να απολαύσουμε τα ενδιαφέροντα και διασκεδαστικά βίντεο της. Σε περιμένουμε Ελπίδα!

Πότε και πώς ξεκίνησες να μαθαίνεις ελληνικά Ελπίδα;

Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχουν πολλοί Κινέζοι που ξέρουν ή μαθαίνουν ελληνικά. Εγώ σπούδασα ελληνικά στο Πανεπιστήμιο Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης, το οποίο διαθέτει ως ειδικότητα, ελληνική λογοτεχνία και ιστορία. Σπούδασα εκεί για τέσσερα χρόνια και κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, ήρθα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα μέσω του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών μεταξύ του Ιονίου Πανεπιστημίου και του δικού μου. Παρακολούθησα μαθήματα για δύο εξάμηνα (2015-2016) στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Πέρασα πολύ όμορφα εκεί και έκανα πολλές φιλίες. Η Κέρκυρα και η Κρήτη είναι τα δύο πιο αγαπημένα μου ελληνικά νησιά. Μου αρέσουν περισσότερο και από τη Σαντορίνη. Επειδή θυμάμαι ότι όταν πήγα εκεί, είδα πάρα πολλούς Κινέζους και ένιωθα σαν να είμαι στην Κίνα (γέλια).

Από μικρή ήθελες να μάθεις ελληνικά ή μεγαλώνοντας σου γεννήθηκε αυτή η επιθυμία;

Σε μικρή ηλικία δεν ήξερα πολλά για την Ελλάδα. Θυμάμαι ότι όταν ήμουν στο Λύκειο, έμαθα για την ελληνική μυθολογία και έτσι δημιουργήθηκε το ενδιαφέρον μου για την Ελλάδα και για την ελληνική γλώσσα, καθώς επίσης και για την ιστορία και την ομορφιά της. Έτσι, αποφάσισα να μάθω την ελληνική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο επιλέγοντας την ως την ειδικότητά μου, για να μπορώ στο μέλλον να έχω κάποιες επαφές με την Ελλάδα, αλλά και να έχω ακόμα και την ευκαιρία να πάω εκεί, να δω τη χώρα και τους ανθρώπους από κοντά. Να τη γνωρίσω καλύτερα. Και να που τώρα, δουλεύω ως μία δημοσιογράφος για την Ελλάδα και την Κίνα.

Μίλησε μου λίγο για τη δουλειά σου, τι ακριβώς κάνεις;

Δουλεύω στο ελληνικό τμήμα του China Media Group (CMG) που είναι κάτι σαν την ελληνική ΕΡΤ. Γενικά οι υπάλληλοι στο τμήμα μας, κάνουμε πάρα πολλά πράγματα, όπως για παράδειγμα μετάφραση για τις ειδήσεις και στην Κίνα και στην Ελλάδα. Επειδή όλοι οι υπάλληλοι (έξι Κινέζοι και μια Ελληνίδα) στο τμήμα μας ξέρουν ελληνικά, κάνουμε μεταφράσεις μεταξύ των δύο γλωσσών.

Ποια μέρη της Ελλάδας έχεις επισκεφθεί;

Εκτός από την Κέρκυρα, την Κρήτη και τη Σαντορίνη, έχω πάει στη Θεσσαλονίκη, στα Μετέωρα, στα Γιάννενα, στην Αθήνα και στα Τρίκαλα. Μου άρεσαν όλα πάρα πολύ και περιμένω πώς και πώς να ξαναέρθω στην Ελλάδα γιατί λόγω της πανδημίας δεν μπορώ.

Αλήθεια, πώς είναι τα πράγματα τώρα στην Κίνα με τον κορωνοϊό;

Η κατάσταση της πανδημίας στην Κίνα σε σύγκριση με άλλες χώρες είναι πάρα πολύ καλύτερη. Αλλά αυτές τις μέρες ξέσπασαν σποραδικά κάποια κρούσματα. Ευτυχώς όμως δεν είναι πολλά, είναι κάτω από εκατό κάθε μέρα. Δεν είναι σε ένα υψηλό επίπεδο. Είναι υπό έλεγχο.

Ποιες είναι οι διαφορές και οι ομοιότητες μεταξύ Ελλάδας και Κίνας;

Νομίζω οι διαφορές είναι περισσότερες σε σύγκριση με τις ομοιότητες. Αλλά αυτό δεν πειράζει, γιατί μας κάνει να ενδιαφερόμαστε να μάθουμε η μια για την άλλη. Μία από τις ομοιότητες είναι πρώτα απ' όλα βεβαίως, η μεγάλη ιστορία τους. Επίσης, νομίζω ότι και οι Κινέζοι και οι Έλληνες, είναι πολύ ευγενικοί και φιλικοί. Μια άλλη ομοιότητα είναι η φιλοσοφία και ο στοχασμός για τον κόσμο, για το σύμπαν και για την ανθρωπότητα. Όσο για τις διαφορές, διαφέρουν οι πολιτισμοί μας και φυσικά οι γλώσσες μας. Επίσης, στην Κίνα υπάρχει πιο οργάνωση και πιο πειθαρχία, ενώ στην Ελλάδα, οι ρυθμοί σε καθημερινή βάση είναι πιο χαλαροί. Έχω όμως ακούσει ότι η πίεση των εργαζομένων στην Ελλάδα είναι όλο και πιο μεγάλη. Θέλετε να κρατάτε μια ισορροπία μεταξύ της ζωής και της δουλειάς και μου αρέσει αυτό.

Τι σου αρέσει περισσότερο και τι λιγότερο σχετικά με την Ελλάδα;

Οι μετακινήσεις είναι λίγο αργές και δεν είναι τόσο βολικές. Κατά την παραμονή μου στην Κέρκυρα δεν ήταν καθόλου βολικό για εμένα να πάω σε κάποια άλλα μέρη. Γι' αυτό δεν πήγα σε πολλούς άλλους τόπους της Ελλάδας κατά την παραμονή μου εκεί. Είναι μεγάλο κρίμα. Θυμάμαι ότι οι συμφοιτητές μου που ήταν στην Αθήνα πήγαν σε αμέτρητα μέρη της Ελλάδας και ζήλεψα πάρα πολύ.

Όσο για το τι μου αρέσει περισσότερο, είναι δύσκολο να πω μόνο ένα πράγμα, επειδή μου αρέσουν πολλά (σσ: το τονίζει) για την Ελλάδα, όπως ο καιρός που είναι πολύ καλός, η φύση, ο ουρανός που είναι γαλάζιος και η θάλασσα που είναι πανέμορφη, φανταστική. Επίσης, οι άνθρωποι είναι πολύ φιλικοί και έχουν καλοσύνη. Ειδικά στα νησιά. Θυμάμαι ότι κάθε φορά που ήμουν έξω, οι άνθρωποι με χαιρετούσαν ακόμα και χωρίς να με ξέρουν. Και όταν έμαθαν ότι μιλάω ελληνικά, χάρηκαν πολύ και έγιναν ακόμα πιο φιλικοί! Πέρασα πολύ όμορφα.

Πώς σου φάνηκε η ελληνική κουζίνα; Ποιο είναι το αγαπημένο σου ελληνικό φαγητό;

Μου αρέσει πολύ γενικά η ελληνική κουζίνα και το αγαπημένο μου φαγητό είναι ο γύρος.

Τι είναι αυτό που σε δυσκολεύει περισσότερο στην ελληνική γλώσσα και τι είναι αυτό που σου αρέσει;

Αυτό που με δυσκολεύει είναι οι αλλαγές σας στις λέξεις με το πρόσωπο, τον χρόνο... Πάντα αλλάζουν. Όχι μόνο όταν κλίνετε τα ρήματα, αλλά και τα ουσιαστικά και τα επίθετα... Αυτά με δυσκολεύουν πάρα πολύ, επειδή στα κινέζικα δεν αλλάζουμε τόσο συχνά τις λέξεις. Είναι μεγάλη η διαφορά των δύο γλωσσών. Αλλά αυτό που μου αρέσει πιο πολύ, είναι όταν μαθαίνω λέξεις και φαίνεται η μεγάλη ιστορία της Ελλάδας. Φαίνεται δηλαδή ότι είναι η πηγή των γλωσσών σχεδόν όλου του κόσμου. Για παράδειγμα στα αγγλικά, πολλές περίπλοκες λέξεις νομίζω ότι προέρχονται από τα ελληνικά. Όπως σήμερα ας πούμε, έμαθα στα αγγλικά μια νέα λέξη, το emporium. Και αμέσως ήρθε στο μυαλό μου ότι είναι από τα ελληνικά, από τη λέξη εμπόριο. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον όλο αυτό.

Τι σου είπαν οι φίλοι σου και η οικογένειά σου όταν τους είπες ότι ξεκίνησες να μαθαίνεις ελληνικά;

Η ελληνική γλώσσα δεν ήταν τόσο δημοφιλής στην Κίνα τη στιγμή που αποφάσισα να τη σπουδάσω. Κι επομένως οι γονείς και οι φίλοι μου, με ρώτησαν «γιατί αποφάσισες να μάθεις ελληνικά; Όταν αποφοιτήσεις πού μπορείς να βρεις δουλειά;». Ξαφνιάστηκαν. Τότε τους είπα, ότι εκτός από το να σπουδάσω ελληνικά στο Πανεπιστήμιο, δεν υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι για να μπορέσω να γνωρίσω τη χώρα και ότι νομίζω πως είναι η κατάλληλη ευκαιρία για εμένα να γνωρίσω αυτή την όμορφη χώρα. Εκτός από το Πανεπιστήμιο δεν υπήρχε άλλος τρόπος να τα μάθω... Τους εξήγησα ότι είναι μια πολύτιμη ευκαιρία που θα με βοηθήσει πολύ για να μάθω πράγματα για την Ελλάδα.

Στην Ελλάδα, όταν δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε κάποια πράγματα, λέμε ότι «μας φαίνονται κινέζικα». Έχετε κάποια αντίστοιχη πρόταση στην Κίνα;

Ναι το ξέρω (γελάει). Το ακούω πολλές φορές. Εμείς αν θέλουμε να πούμε ότι κάτι είναι πολύ δύσκολο γενικά, λέμε ότι είναι «σαν ένα βιβλίο από τον ουρανό». Δηλαδή, αφού είμαστε πάνω στη γη πώς μπορούμε να καταλάβουμε τα βιβλία από τον ουρανό.

Πώς απέκτησες το όνομα Ελπίδα;

Το όνομα μου, μου το έδωσε μία καθηγήτρια μου στο Πανεπιστήμιο στην Κίνα, όταν ήμουν ακόμα στο πρώτο έτος. Επειδή σχεδόν κάθε φοιτητής στο Ελληνικό τμήμα στο Πανεπιστήμιο έχει αντίστοιχα ένα ελληνικό όνομα. Κι εγώ πήρα το όνομα «Ελπίδα» επειδή μου πάει (γέλια). Τη λέξη «γλυκιά» την επέλεξα εγώ. Δεν υπάρχει πικρή ελπίδα άλλωστε.

Πώς σου ήρθε η ιδέα να τραγουδήσεις ελληνικά τραγούδια; Ασχολείσαι γενικά με το τραγούδι;

Το τραγούδι ήταν πάντα ένα μεγάλο μου χόμπι και αφού ξέρω ελληνικά, αναρωτήθηκα «γιατί δεν τραγουδάω και στα ελληνικά;». Κι έτσι το έκανα. Συνδύασα δύο αγάπες μου. Τραγουδώ όχι μόνο ελληνικά, αλλά και αγγλικά και κινέζικα τραγούδια. Και νομίζω στο μέλλον θα τραγουδήσω κάποια κινέζικα τραγούδια στα ελληνικά. Θα τα μεταφράσω στα ελληνικά και θα τα ερμηνεύσω. Η μουσική δεν έχει σύνορα.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου ελληνικό τραγούδι;

Το «Για Όλα Ικανοί» που τραγουδά ο Χρήστος Μάστορας, από την ταινία «Τζαμάικα.

Είσαι μία από τις κοπέλες από την Κίνα που τραγουδάτε το τραγούδι «Ας κρατήσουν οι χοροί» του Διονύση Σαββόπουλου. Πώς σας ήρθε η ιδέα να το κάνετε;

Το τραγούδι αυτό, το τραγούδησα με φοιτήτριες και καθηγήτριες από διάφορα Πανεπιστήμια στην Κίνα, όπου υπάρχει η ειδικότητα για την ελληνική φιλολογία, λογοτεχνία και ιστορία. Μέχρι τώρα υπάρχουν 6-7 πανεπιστήμια που διαθέτουν ελληνικό τμήμα αν θυμάμαι καλά. Είναι πολύ περισσότερα σε σύγκριση με παλιότερα.

Γενικά εγώ και ένας συνάδελφός μου, σκεφτόμασταν να κάνουμε κάτι για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Ήρθε στο μυαλό μας αυτό το τραγούδι και νομίζαμε ότι είναι ένας πολύ καλός τρόπος να το τραγουδήσουμε μαζί με τις φοιτήτριες, για να δείξουμε την αγάπη μας για τη χώρα και την ιστορία της. Γι' αυτό καλέσαμε τις φοιτήτριες να το τραγουδήσουμε μαζί. Εκτός από αυτές, τραγουδούν και δύο καθηγήτριες μου από το Πανεπιστήμιο, που μου δίδαξαν τα ελληνικά.

Πότε ξεκίνησες να ανεβάζεις τα βίντεο και να ασχολείσαι ενεργά με όλο αυτό;

Το ξεκίνησα τον Ιανουάριο του 2021. Ο αρχικός μου σκοπός είναι να δείξω τη ζωή μιας κοπέλας από την Κίνα που ξέρει ελληνικά. Με τη σελίδα αισθάνομαι ότι μπορώ να προσφέρω περισσότερα στην ανταλλαγή των πολιτισμών των δύο χωρών και να κάνω μία σύνδεση μεταξύ τους. Προσπαθώ να κάνω πολλά διαφορετικά πράγματα σχετικά με την Κίνα και την Ελλάδα, για την ενίσχυση της σχέσης των δύο χωρών, μιας και είμαι μια Κινέζα που ξέρει ελληνικά. Τα τελευταία χρόνια νομίζω η Κίνα και η Ελλάδα έχουν όλο και περισσότερες συνεργασίες σε όλο και περισσότερους τομείς, όπως στο εμπόριο - στην οικονομία δηλαδή - και στον πολιτισμό. Οι λαοί με μεγάλη ιστορία όπως εσείς και εμείς, σέβονται ο ένας τον άλλον και έχουν ανοχή για τη διαφορετικότητα.

Τι θα ήθελες να πεις στους Έλληνες που σε διαβάζουν αυτή τη στιγμή;

Ο σκοπός μου είναι να δείξω την απλή ζωή μιας γυναίκας από την Κίνα που ξέρει ελληνικά και να δείξω επίσης την αγάπη μου για την Ελλάδα. Εύχομαι οι περισσότεροι Έλληνες να μπορούν να αποκτήσουν μέσα από αυτό, μια καλύτερη γνώση για την Κίνα. Εμείς οι Κινέζοι και οι Έλληνες μπορούμε να καταλαβαινόμαστε καλύτερα. Νομίζω είναι ευθύνη μου και έχει νόημα και σημασία να μεταδώσω την αγάπη μου για την Ελλάδα και να δείξω ότι μπορούμε να έρθουμε πιο κοντά.

Ποια  συμβουλή θα έδινες σε κάποιον/α από την Ελλάδα που θέλει να μάθει κινέζικα;

Τα κινέζικα δεν είναι τόσο δύσκολα όσο φανταζόμαστε. Μπορείτε να μάθετε σιγά – σιγά τις απλές φράσεις από τα βίντεο μου και θα δείτε ότι δεν είναι τόσο δύσκολα. Να μάθετε κινέζικα, είναι πολύ ενδιαφέροντα. Και φυσικά να έχετε υπομονή και επιμονή.

Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου από την Ελλάδα σε αυτά που ανεβάζεις; Τι σου λένε συνήθως;

Είμαι πολύ ευγνώμων για την υποστήριξη και την αγάπη που μου δείχνουν οι Έλληνες. Τα περισσότερα σχόλια είναι πολύ θετικά. Για παράδειγμα με χαρακτηρίζουν ως μια ευχάριστη, χαμογελαστή και γλυκιά κοπέλα και εκτιμούν πολύ την προσπάθεια και την αγάπη μου για την Ελλάδα και την ελληνική γλώσσα. Αυτά εμένα με ενθαρρύνουν πολύ και παίρνω πολλή δύναμη από αυτούς. Μερικοί θα διορθώσουν τα λαθάκια μου στις αναρτήσεις μου και μου κάνουν καλές προτάσεις για τα επόμενα βίντεο μου. Και γι' αυτό τους ευχαριστώ πάρα πολύ και είναι μια από τις αιτίες που συνεχίζω αυτό που κάνω.

Η σελίδα της Ελπίδας στο Facebook είναι: Γλυκιά Ελπίδα και στο YouTube: Ελπίδα WU

Πηγή:  «iefimerida.gr»

Επικαιρότητα

Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη από συγκίνηση ατμόσφαιρα, το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας συνεδρίασε στις 28-09-2022, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου του κ. Γιάννη Τζούβελη. ...

Την ώρα που ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης προφασίζεται ότι οι επικείμενες προσλήψεις του 2023 για τους ΟΤΑ θα περιορίσουν τις ανάγκες σε προσωπικό και ταυτόχρονα ...

Δεν θεωρώ τον εαυτό μου βαθιά θρησκευόμενο, αλλά ούτε και άθρησκο και σε κάθε ευκαιρία εκθειάζω το έργο της Εκκλησίας, ενώ σέβομαι και τιμώ τους ιερωμένους ...

Μετά από 2 και πλέον μήνες, θα συνεδριάσει την προσεχή Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας μέσω τηλεδιάσκεψης και σε ζωντανή (Live) μετάδοση από το κανάλι του Δήμου Γλυφάδας στο YouTube. ...

Συνεδριάζει την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 στις 3:00 μ.μ., η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Γλυφάδας μέσω Τηλεδιάσκεψης, με ζωντανή (live) μετάδοση από το κανάλι του Δήμου στο YouTube. ...

Με την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος να βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο από την ΑΒΑΞ, την κοινοπραξία Bouygues – Intrakat να έχει ξεκινήσει ...

Τα 5 πιο δημοφιλή άρθρα

 • >>> Στην Κόρινθο στο Λογιστικό Γραφείο

  >>> Στην Κόρινθο στο Λογιστικό Γραφείο "ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ", ανέθεσε τα λογιστικά, η Πρόεδρος της Α/θμιας Σχολικής Επιτροπής και Δημοτική Σύμβουλος Γεωργία Βαμβακερού.

  Διαβάστε περισσότερα..

 • >>> ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ του Π. Γιάχου προς τον Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους για τα δρώμενα της Οικονομικής Επιτροπής

  >>> ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ του Π. Γιάχου προς τον Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους για τα δρώμενα της Οικονομικής Επιτροπής

  Διαβάστε περισσότερα..

 • >>> Οι καταγγελίες στη Τηλεόραση των: Παναγιώτη Γιάχου, Βάνας Μπάρμπα και Θέμη Μπαλασόπουλου για τις εικονικές συνεδριάσεις στο Δήμο Γλυφάδας

  >>> Οι καταγγελίες στη Τηλεόραση των: Παναγιώτη Γιάχου, Βάνας Μπάρμπα και Θέμη Μπαλασόπουλου για τις εικονικές συνεδριάσεις στο Δήμο Γλυφάδας

  Διαβάστε περισσότερα..

 • >>> Δήμαρχε Γλυφάδας, άσε τους εγωισμούς και τα «καπρίτσια» και δρομολόγησε την άμεση επανένταξη του Δήμου μας στον Σ.Π.Α.Υ.

  >>> Δήμαρχε Γλυφάδας, άσε τους εγωισμούς και τα «καπρίτσια» και δρομολόγησε την άμεση επανένταξη του Δήμου μας στον Σ.Π.Α.Υ.

  Διαβάστε περισσότερα..

 • >>> Το γαϊτανάκι της υποψηφιότητας (;) του Δημάρχου Γλυφάδας κ. Παπανικολάου, για βουλευτής με τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, «καλά κρατεί».

  >>> Το γαϊτανάκι της υποψηφιότητας (;) του Δημάρχου Γλυφάδας κ. Παπανικολάου, για βουλευτής με τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, «καλά κρατεί».

  Διαβάστε περισσότερα..

Εν Γλυφάδα

Φτωχότερη είναι από χθες η «φυλή» των αυτοδιοικητικών Γλυφάδας, μετά από τον θάνατο του επί  χρόνια (1995 έως 2010) Δημοτικού Συμβούλου Πέτρου Γεωργόπουλου. ...

Όπως πληροφορηθήκαμε, συγκροτήθηκε σε σώμα η νέα Συντονιστική Επιτροπή της Δ. Ο. ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ, που εκλέχθηκε ...

Παλαιότερες Δημοσιεύσεις: Εν Γλυφάδα

Τα εν Δήμω

Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη από συγκίνηση ατμόσφαιρα, το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας συνεδρίασε στις 28-09-2022, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου του κ. Γιάννη Τζούβελη. ...

Μετά από 2 και πλέον μήνες, θα συνεδριάσει την προσεχή Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας μέσω τηλεδιάσκεψης και σε ζωντανή (Live) μετάδοση από το κανάλι του Δήμου Γλυφάδας στο YouTube. ...

Συνεδριάζει την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 στις 3:00 μ.μ., η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Γλυφάδας μέσω Τηλεδιάσκεψης, με ζωντανή (live) μετάδοση από το κανάλι του Δήμου στο YouTube. ...

Παλαιότερες Δημοσιεύσεις: Τα εν Δήμω

"Στα μανταλάκια"

«Δεν είμαι υποχρεωμένη να πάρω Λογιστή από τη Γλυφάδα» Αυτή ήταν η «αποστομωτική» απάντηση της κ. Βαμβακερού στην αποκάλυψη του Παναγιώτη Γιάχου, ότι ανάθεσε την λογιστική υποστήριξη ...

Γιατί ο Δήμαρχος Γλυφάδας κ. Παπανικολάου απέκρυψε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, ότι διενεργείται έρευνα από τη Δικαιοσύνη, ...

Σοβαρές και συγκεκριμένες καταγγελίες για την επικινδυνότητα στις ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ Γλυφάδας από τον Δημοτικό Σύμβουλο Στάθη Γεωργούλα. ...

Παλαιότερες Δημοσιεύσεις: "Στα μανταλάκια"

Γιάχο...Βολές

Δεν θεωρώ τον εαυτό μου βαθιά θρησκευόμενο, αλλά ούτε και άθρησκο και σε κάθε ευκαιρία εκθειάζω το έργο της Εκκλησίας, ενώ σέβομαι και τιμώ τους ιερωμένους ...

Συνήθως τα πιο απλά και τα αυτονόητα, είναι και τα πιο δύσκολα, έλεγε ένας αείμνηστος πολιτικός. Υπάρχουν όμως κι άνθρωποι που έχουν αυτό το χάρισμα και τα καταφέρνουν, γιατί πολύ απλά..."το 'χουν". ...

Κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, φρονώ ότι εμείς οι αντιπολιτευόμενοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκτός από την άσκηση του θεσμικού μας καθήκοντος, ...

"Αυτό που κάνετε μονίμως και συνειδητά, είναι να «βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο», αφού οι εισηγήσεις των θεμάτων που συμπεριλαμβάνονται στην Η.Δ., μας αποστέλλονται πάντα ελάχιστες ώρες πριν από...

Παλαιότερες Δημοσιεύσεις: Γιάχο...Βολές

Η ντουντούκα μας

Παρότι, τα θέματα που συζητούνται στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής είναι τεράστιου οικονομικού αντικειμένου, ...

Το ότι  Τσαμπίρας είναι μακράν ο πιο ειδικός στα πάσης φύσεως ρουσφετάκια το ξέρουνε στη Γλυφάδα και οι πέτρες, ...

Κι ενώ οι φωτιές στο βουνό της Γλυφάδας ξεπετάγονται η μία πίσω από την άλλη, κι ενώ όλοι οι Δήμαρχοι συσπειρώνονται στον ΣΠΑΥ για την προστασία του βουνού μας, κι ενώ μπαίνει στον ΣΠΑΥ ...

Διαβάσαμε μια, διαβάσαμε δυο, διαβάσαμε τρείς και πέντε, το βιογραφικό του Δημάρχου στην Επίσημη Ιστοσελίδα του Δήμου Γλυφάδας. Ε... αυτό που διαπιστώσαμε ...

Παλαιότερες Δημοσιεύσεις: Η ντουντούκα μας

Τα παρα-ΔΗΜΟτικά

Φωτιά έχουν πάρει τα "δημοτικά πηγαδάκια", από την ενδεχόμενη εγκατάλειψη του δημαρχιακού θώκου από τον κ. Παπανικολάου, για την κεντρική πολιτική σκηνή. ...

Δίνουν και παίρνουν τα δημοσιεύματα για την μεγάλη «κάψα» του κ. Παπανικολάου, να είναι υποψήφιος βουλευτής στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές με την Ν.Δ. ...

Μεγάλη πίκρα.....για τον συμπαθή Δημήτρη. Για να δούμε τι θα κάνει; Θα ρουφήξει τ' αυγουλάκι του κι αυτός ή θα τραβήξει το σκοινί;  ...

Μόνο θλίψη μπορεί να νοιώθει κανείς, παρακολουθώντας  την παρουσία και τα όσα λέει κατά καιρούς, στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ...

Παλαιότερες Δημοσιεύσεις: Τα παρα-ΔΗΜΟτικά

Θέσεις

Πολιτική εκδήλωση διοργανώνει την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου ώρα 7:00 μ.μ. η Τοπική Οργάνωση Γλυφάδας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ...

Εναρξη της σχολικής χρονιάς και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για να  προστατεύσει περισσότερο τη σχολική κοινότητα. Κανένα τεστ, καμία παρέμβαση στον αριθμό των...

Εν μέσω μιας αρχόμενης καυτής  φετινής αντιπυρικής περιόδου, χωρίς καλά -καλά  να «ιδρώσουν» τα σίδερα και να πυρωθούν οι λαμαρίνες από τον καύσωνα, ...

Παλαιότερες Δημοσιεύσεις: Θέσεις

Αυτοδιοικητικά

Την ώρα που ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης προφασίζεται ότι οι επικείμενες προσλήψεις του 2023 για τους ΟΤΑ θα περιορίσουν τις ανάγκες σε προσωπικό και ταυτόχρονα ...

Μετά από μακρά κι άνιση μάχη με την ασθένειά του, "έφυγε" σήμερα το πρωί από κοντά μας, ο πρώην Αντιδήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης Νίκος Σούγελας ...

Πληθαίνουν οι καταγγελίες των μελών στις Οικονομικές Επιτροπές των Δήμων, που προέρχονται από τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις, για αδιαφάνεια των διοικουσών παρατάξεων ως προς την ενημέρωση, ...

Ενώ το Τριτοκοσμικό Τέλμα με την διαχείριση των σκουπιδιών σκουπίδια της  Αττικής εξακολουθεί παραμένει άλυτο, ο Περιφερειάρχης Αττικής  κ. Πατούλης συνεχίζει να κρύβεται, ...

Παλαιότερες Δημοσιεύσεις: Αυτοδιοικητικά

Θύμισες

Ο Βασίλης Μποτίνος μπορεί να μην ήταν κομμουνιστής, αλλά ήταν ατίθασος, δεν χαμήλωνε το κεφάλι στη Χούντα των Συνταγματαρχών, ...

Παρακολουθώντας στις 12-01-2022 την εκπομπή της ΕΡΤ "Μουσικό Κουτί", άκουσα τον θαυμάσιο ερμηνευτή Βασίλη Λέκκα, να προλογίζει ένα τραγούδι που θα ...

Οι τρείς Δήμαρχοι, όπως τους έζησε ο Παναγιώτης Γιάχος, ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και με τους τρείς. ...

Παλαιότερες Δημοσιεύσεις: Θύμησες

Επιλογές

Με την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος να βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο από την ΑΒΑΞ, την κοινοπραξία Bouygues – Intrakat να έχει ξεκινήσει ...

Ένα κοριτσάκι που στάλθηκε στις ΗΠΑ για υιοθεσία, λίγο μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, έμελλε όχι μόνο να γνωρίσει τη βιολογική του μητέρα, ...

«Κάθε κορίτσι μπορεί να γίνει ελκυστικό. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να στέκεσαι ακίνητη και να δείχνεις ηλίθια», έλεγε η ηθοποιός Χέντι Λαμάρ. ...

Η μπύρα μπορεί να ενισχύσει τον οργανισμό σας, με τρόπους που πιθανώς δεν θα περιμένατε… Πρόσφατη έρευνα μάλιστα, έχει εντοπίσει τέσσερα σημαντικά οφέλη στην υγεία. ...

Παλαιότερες Δημοσιεύσεις: Επιλογές

Το Άρθρο-λόγιο μας

Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη από συγκίνηση ατμόσφαιρα, το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας συνεδρίασε στις 28-09-2022, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου του κ. Γιάννη Τζούβελη. ...

Την ώρα που ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης προφασίζεται ότι οι επικείμενες προσλήψεις του 2023 για τους ΟΤΑ θα περιορίσουν τις ανάγκες σε προσωπικό και ταυτόχρονα ...

Μετά από 2 και πλέον μήνες, θα συνεδριάσει την προσεχή Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας μέσω τηλεδιάσκεψης και σε ζωντανή (Live) μετάδοση από το κανάλι του Δήμου Γλυφάδας στο YouTube. ...

Συνεδριάζει την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 στις 3:00 μ.μ., η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Γλυφάδας μέσω Τηλεδιάσκεψης, με ζωντανή (live) μετάδοση από το κανάλι του Δήμου στο YouTube. ...

Με την υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος να βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο από την ΑΒΑΞ, την κοινοπραξία Bouygues – Intrakat να έχει ξεκινήσει ...

Πολιτική εκδήλωση διοργανώνει την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου ώρα 7:00 μ.μ. η Τοπική Οργάνωση Γλυφάδας του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ...

Μετά από μακρά κι άνιση μάχη με την ασθένειά του, "έφυγε" σήμερα το πρωί από κοντά μας, ο πρώην Αντιδήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης Νίκος Σούγελας ...

Πληθαίνουν οι καταγγελίες των μελών στις Οικονομικές Επιτροπές των Δήμων, που προέρχονται από τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις, για αδιαφάνεια των διοικουσών παρατάξεων ως προς την ενημέρωση, ...

Εναρξη της σχολικής χρονιάς και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν λαμβάνει κανένα μέτρο για να  προστατεύσει περισσότερο τη σχολική κοινότητα. Κανένα τεστ, καμία παρέμβαση στον αριθμό των...

Σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουλίου 2022, μέσω τηλεδιάσκεψης ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα: «Λήψη απόφασης ...

Φτωχότερη είναι από χθες η «φυλή» των αυτοδιοικητικών Γλυφάδας, μετά από τον θάνατο του επί  χρόνια (1995 έως 2010) Δημοτικού Συμβούλου Πέτρου Γεωργόπουλου. ...

Με αφορμή την συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών και τη συμφωνία των τριών Δημάρχων, των Δήμων που συνορεύουν με το υπό δημιουργία Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού (Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης και ...

Καιρό είχαμε να ζήσουμε μια τέτοια δημοκρατική και ουσιαστική συνεδρίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο Γλυφάδας, σαν αυτή που πραγματοποιήθηκε στις 20-07-2022, όπου κατά κοινή ομολογία είναι μακράν η ποιοτικ...

Μάλλον υπερκόπωση (!!!!!) θα πρέπει να έπαθε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γλυφάδας κ. Στρατής Παναγάκος, απ’ αυτές τις άπειρο-ελάχιστες φορές που συγκάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο σε συνεδρίαση, ...

Ενώ το Τριτοκοσμικό Τέλμα με την διαχείριση των σκουπιδιών σκουπίδια της  Αττικής εξακολουθεί παραμένει άλυτο, ο Περιφερειάρχης Αττικής  κ. Πατούλης συνεχίζει να κρύβεται, ...

Σειρά εγκυκλίων εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών για την λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων, προσαρμοσμένες στις νέες περιοριστικές διατάξεις ...

Ένα κοριτσάκι που στάλθηκε στις ΗΠΑ για υιοθεσία, λίγο μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, έμελλε όχι μόνο να γνωρίσει τη βιολογική του μητέρα, ...

Την διεκδίκηση του αξιώματος του Περιφερειάρχη Αττικής, ανακοίνωσε ο Γιάννης Σγουρός, πρώην Περιφερειάρχης (2011-2014) και νυν επικεφαλής του ...

Φωτιά έχουν πάρει τα "δημοτικά πηγαδάκια", από την ενδεχόμενη εγκατάλειψη του δημαρχιακού θώκου από τον κ. Παπανικολάου, για την κεντρική πολιτική σκηνή. ...

Εν μέσω μιας αρχόμενης καυτής  φετινής αντιπυρικής περιόδου, χωρίς καλά -καλά  να «ιδρώσουν» τα σίδερα και να πυρωθούν οι λαμαρίνες από τον καύσωνα, ...

«Δεν είμαι υποχρεωμένη να πάρω Λογιστή από τη Γλυφάδα» Αυτή ήταν η «αποστομωτική» απάντηση της κ. Βαμβακερού στην αποκάλυψη του Παναγιώτη Γιάχου, ότι ανάθεσε την λογιστική υποστήριξη ...

Είναι γεγονός ότι το αντικείμενο πλέον που καλούνται να διαχειρισθούν Δήμαρχοι και Δημοτικές Αρχές είναι και πολύπλοκο και πολυπληθές. ...

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, θα είναι πιθανότατα υποψήφιος βουλευτής με τον ...

Παρότι, τα θέματα που συζητούνται στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής είναι τεράστιου οικονομικού αντικειμένου, ...

Όπως πληροφορηθήκαμε, συγκροτήθηκε σε σώμα η νέα Συντονιστική Επιτροπή της Δ. Ο. ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ, που εκλέχθηκε ...

"Σπάει κόκκαλα" με την Ανοικτή Επιστολή του, ο έμπειρος αυτοδιοικητικός παράγοντας της πόλης μας Μάκης Φιλόπουλος, ...

Το ότι  Τσαμπίρας είναι μακράν ο πιο ειδικός στα πάσης φύσεως ρουσφετάκια το ξέρουνε στη Γλυφάδα και οι πέτρες, ...

«Έφυγε για το τελευταίο της ταξίδι» η Ξένια Σπονδυλίδη, χήρα του αείμνηστου κι επί 12ετία Δημάρχου Γλυφάδας Θόδωρου Σπονδυλίδη. ...

Δίνουν και παίρνουν τα δημοσιεύματα για την μεγάλη «κάψα» του κ. Παπανικολάου, να είναι υποψήφιος βουλευτής στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές με την Ν.Δ. ...

Κι ενώ οι φωτιές στο βουνό της Γλυφάδας ξεπετάγονται η μία πίσω από την άλλη, κι ενώ όλοι οι Δήμαρχοι συσπειρώνονται στον ΣΠΑΥ για την προστασία του βουνού μας, κι ενώ μπαίνει στον ΣΠΑΥ ...

Παλαιότερες Δημοσιεύσεις: Τα εν Δήμω Αυτοδιοικητικά Επιλογές Θέσεις Εν Γλυφάδα Τα παρα-ΔΗΜΟτικά "Στα μανταλάκια" Η ντουντούκα μας Θύμησες

Πυξίδα μας και μπούσουλάς μας, είναι το γνωμικό του ΒΟΛΤΑΙΡΟΥ:

«Διαφωνώ με αυτά που λες, αλλά θα υπερασπισθώ μέχρι θανάτου, το δικαίωμά σου να τα λες».

Γι αυτό και στις «ΔΗΜΟ… λογίες Γλυφάδας, φιλοξενούμε ενυπόγραφα κείμενα, υπό την προϋπόθεση, ότι αυτά δεν είναι φασιστικά, ρατσιστικά, σεξιστικά, υβριστικά, συκοφαντικά και δεν αποπνέουν έστω και έμμεσα, bulling έναντι οιονδήποτε.

Οι επώνυμες ανακοινώσεις, οι καταγγελίες και τα ενυπόγραφα άρθρα που δημοσιεύονται στον Ιστότοπό μας, είναι ευνόητο ότι εκφράζουν τους συντάκτες τους.

Συνεπώς δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τις δικές μας απόψεις, κι ούτε βέβαια είναι δυνατόν να εκφράζουν – ντε και καλά - και τις δικές μας θέσεις.

Ως φανατικοί υποστηρικτές της αληθινής είδησης και της διάδοσης των ιδεών - όχι μόνο επιτρέπουμε - αλλά σας προτρέπουμε να αναδημοσιεύτε τις αναρτήσεις μας, με την απλή αναφορά ότι η ΠΗΓΗ τους  είναι οι «dimologies.gr»

Εγγραφείτε στις ενημερώσεις μας

Συμπληρώστε τα παρακάτω πεδία για να λαμβάνετε πρώτοι τα άρθρα που ανεβάζουμε στο e-mail σας.
Ονομά και Επίθετο(*)
Please type your full name.

E-mail(*)
Invalid email address.

Βρείτε μας στα social

             

 

Designed by