Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 2ο Forum ΣΠΑΥ 2023 «Ο Δεκάλογος Σωτηρίας των Δασών μας – Η επόμενη μέρα», στις 23 και 24 Ιανουαρίου 2023, στο Συνεδριακό Κέντρο Αργυρούπολης.
Δυστυχώς για την Γλυφάδα, τα σχόλια «στα πηγαδάκια» ήταν και πάλι δυσμενή για τον Δήμαρχό της, αφού με δική του επιλογή ο επίσημος Δήμος ήταν και πάλι απών, από ένα τόσο σημαντικό γεγονός.
Ως γνωστόν αυτή την αδιανόητη έξοδο από τον Σ.Π.Α.Υ. και την συνεπακόλουθη «απουσία» από τα δρώμενά του, για να ικανοποιήσει το εγωιστικό «καπρίτσιο» του, την επέβαλε ετσιθελικά ο Δήμαρχος Γλυφάδας κ. Παπανικολάου, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2021, εισηγήθηκε την κατά πλειοψηφία απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία ο Δήμο Γλυφάδας αποχώρησε από τον Σύνδεσμο Προστασίας του Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.).
Εδώ να σημειωθεί, ότι ο Δήμος Γλυφάδας το έτος 1992, ήταν ιδρυτικό μέλος του Σ.Π.Α.Υ., τον οποίο συναποτελούν οι 11 Δήμοι που περιβάλλουν το όμορφο βουνό μας.
Όμως Γλυφάδα δεν είναι μόνο ο κ. Παπανικολάου και η παρέα του, αλλά υπάρχουν και οι άνθρωποι που με την ουσιαστική, διαχρονική και έμπρακτη περιβαλλοντική ευαισθησία τους, έχουν «γράψει πολλά χιλιόμετρα» στις πλαγιές και στα μονοπάτια του Υμηττού, για να τον προστατέψουν από την καταστροφή και τις καταπατήσεις!
Είναι οι εθελοντές που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους κι έχουν ξαγρυπνήσει και συνεχίζουν ξαγρυπνάνε στα πυροφυλάκια, για να προλάβουν την φωτιά στην πρώτη σπίθα της προκειμένου να την κατασβέσουν έγκαιρα, πριν αυτή να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις!
Είναι όλοι αυτοί οι ανώνυμοι συνάνθρωποί μας που έχουν τρέξει πρώτοι στην μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών.
Είναι οι ήρωες που έχουν δώσει την ίδια τους τη ζωή για να σωθεί το βουνό μας, ώστε για να μπορούμε εμείς σήμερα να ανασαίνουμε αμέριμνοι, το οξυγόνο από τον ζωοδότη Υμηττό μας!
Μπορεί λοιπόν να «έλαμψε…» δια της απουσίας του ο Δήμαρχος Γλυφάδας, αλλά ήταν παρούσα μια “άλλη Γλυφάδα”, αυτή της πραγματικής κι ανιδιοτελούς προσφοράς κι όχι αυτή της ψεύτο – “γκλαμουριάς”…
Ναι ήταν εκεί – πάντα στην πρωτοπορία – η «Εθελοντική Δασοπροστασία Πυρόσβεση Γλυφάδας», και μάλιστα με πολυμελή αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Δρ Στέλιο Θεοδοσόπουλο, τον ΑΝΘΡΩΠΟ που έχει αφιερώσει τη ζωή του και όλο του το είναι, στον εθελοντισμό και στην βοήθεια στους συνανθρώπους του, χωρίς όρια, χωρίς υστεροβουλίες και πίσω σκέψεις και κυρίως χωρίς αστερίσκους…
Ο Δρ Στέλιος Θεοδοσόπουλος, στο 2ο Θεματικό Τραπέζι Διαλόγου που είχε ως θέμα: «Ανάδειξη του Υμηττού σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς», παρουσίασε μια εμπνευσμένη «ονειρική» πρόταση, για έναν Υμηττό που θα σφύζει από ζωή και θα μεταφέρει μικρούς και μεγάλους σε άλλες εποχές!!!
Δίκαια λοιπόν απέσπασε τα χειροκροτήματα και τα συγχαρητήρια για την πρωτοποριακή πρότασή του, κάνοντας υπερήφανους όλους τους παριστάμενους Γλυφαδιώτες.
Παρακολουθείστε το ΒΙΝΤΕΟ με την πρόταση του Δρ Στέλιου Θεοδοσόπουλου.
Εδώ να αναφέρουμε ότι στο κατάμεστο Πολιτιστικό – Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» έδωσαν το παρόν εκατοντάδες στελέχη της Κεντρικής Πολιτικής Σκηνής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Υπουργοί, Δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα, Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων, Βουλευτές, αιρετοί, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, καθηγητές πανεπιστημίων, εκπρόσωποι εθελοντικών ομάδων και πλήθος κόσμου.
Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος Μάγδα Τσέγκου.
Τις εργασίες του 2ου Forum άνοιξε ένα δεκάλεπτο βίντεο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και στιγμιότυπα από τις εργασίες, δράσεις, παρεμβάσεις και προγραμματισμούς που έχει κάνει ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού τη θητεία 2019 – 2023 και οι οποίες τον ανήγαγαν σε Σύνδεσμο πρότυπο όλης της χώρας.
Μεταξύ αυτών παρουσιάστηκαν καθαρισμοί φραγμάτων, φρεατίων και οχετών και απομάκρυνση σκουπιδιών, πλαστικών και φερτών υλικών, αποψιλώσεις, κλαδεύσεις, συντήρηση δασικών δρόμων, συντήρηση υδραυλικών συστημάτων, τοποθέτηση νέων παρατηρητηρίων και συντήρηση υφιστάμενων, ανύψωση και συντήρηση δεξαμενών καθώς και τοποθέτηση νέων, ενίσχυση εθελοντών με χρήσιμο εξοπλισμό, τοποθέτηση ηλεκτρονικών πινακίδων ενημέρωσης πολιτών, τοποθέτηση νέου εξοπλισμού δασικής αναψυχής, περιπολίες πυροφύλαξης και δημιουργία Κέντρου Επιχειρήσεων ΣΠΑΥ.
Εκτενής αναφορά έγινε και στα εγκαίνια του Υμηττός Trail καθώς τα πρώτα 15 χλμ έχουν ήδη παραδοθεί στους λάτρεις του βουνού κ.α.
Ο οικοδεσπότης Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος καλωσόρισε το πλήθος των παριστάμενων και δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «Ο ΣΠΑΥ είναι μια νίκη της Αυτοδιοίκησης που αποδεικνύει στην πράξη ότι όταν συνεργάζεται μπορεί να πετύχει μικρά θαύματα όπως αυτό που συντελείται στον Υμηττό».
Ποιο είναι αυτό; «Είναι η θωράκισή του, η φιλοδασική συνείδηση και η ανάπτυξη που συντελείται τα τελευταία χρόνια, αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, δουλειάς, οργάνωσης και μελετών».
Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ εστίασε στη συνεργασία των 11 Δήμων – Μελών του Συνδέσμου που ένωσαν τις δυνάμεις τους για έναν καλό σκοπό, την αναγέννηση του Υμηττού μας και απέδειξαν ότι «όταν σηκώνεις τα μανίκια ψηλά, ανεξάρτητα αν προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες και ιδεολογίες και ενωνόμαστε για την αγάπη μας για το βουνό πετυχαίνουμε αυτά τα αποτελέσματα».
Επίσης, επεσήμανε ότι «όσα παρουσιάστηκαν στο προηγούμενο Forum και όσα αναδεικνύονται ως καλές πρακτικές σε αυτό οδηγούν σε έναν επιπλέον ανώτερο επίπεδο τη θωράκιση και προστασία του δασικού πλούτου της χώρας μας αφού «είμαστε σε θέση να τα εξάγουμε σε άλλες περιοχές, σε άλλους Δήμους με τις ίδιες ανάγκες με εμάς που χρειάζονται την τεχνογνωσία μας.
Ξεκινήσαμε με την Αρχαία Ολυμπία, προχωράμε στα Καλάβρυτα, στην Άρτα, στη Γορτυνία και όπου αλλού μας καλέσουν προκειμένου να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε και εκεί στους φίλους Δημάρχους και πόλεις την ίδια πολιτική προστασίας σε αυτοδιοικητικό επίπεδο.
Χωρίς να αντικαθιστούμε το κράτος και χωρίς να θέλουμε να παίξουμε το ρόλο του κράτους. Αντιθέτως, ερχόμαστε επικουρικά και ενισχυτικά!».
Στην έναρξη των εργασιών του 2ου Forum χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι της Κεντρικής Πολιτικής Σκηνής και συγκεκριμένα εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης. «Είμαστε όλοι μια γροθιά.
Τα δάση δεν έχουν χρώμα και ιδεολογία. Κανείς από μόνος του δε μπορεί να πετύχει, χρειάζεται το κράτος, η πυροσβεστική, οι εθελοντές.
Ομολογώ ότι ο Έλληνας πυροσβέστης ίσως είναι ο καλύτερος της Ευρώπης», τόνισε ο Υπουργός.
Επίσης, την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είχε ο Χρήστος Σπίρτζης και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, ανάβοντας τα αίματα της πολιτικής συζήτησης και του διαδραστικού διαλόγου.
Ο Χρήστος Σπίρτζης τόνισε ότι χρειάζεται τέτοιοι σύνδεσμοι όπως ο ΣΠΑΥ να κατοχυρωθούν θεσμικά αλλά και να στελεχωθούν επιστημονικά και προσέθεσε ότι χρειάζεται ένας ειλικρινής διάλογος με την τοπική αυτοδιοίκηση και συνδέσμους σαν το ΣΠΑΥ για να διευκολυνθούν οι αυτοδιοικητικοί φορείς να αποφύγουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.
«Το έργο του ΣΠΑΥ θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο και να προσφέρει έμπνευση για ανάλογες πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα», επεσήμανε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος.
Στο βήμα για σύντομο χαιρετισμό ανέβηκαν επίσης ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα Κώστας Συνολάκης.
«Όλοι οι κρίκοι είναι χρήσιμοι και το Forum παίρνει ήδη διαστάσεις θεσμού», τόνισε ο Γιώργος Πατούλης, εξαίροντας την πρωτοβουλία.
«Υπάρχει ένα μυστικό για τον Υμηττό και αυτό είναι αυτή η δυνατή 11αδα Δημάρχων, μαζί με την πυροσβεστική και τους εθελοντές.
Αυτή είναι η Αυτοδιοίκηση της επόμενης ημέρας. Ο ΣΠΑΥ τα σπάει!
Είναι κρίσιμο να τρέξουμε γρήγορα έργα και να εστιάσουμε στο να έρθει ο άνθρωπος προς τη φύση, όπως ακούστηκε.
Η συνέχεια περνάει από την Αυτοδιοίκηση και πρέπει να την εμπιστευτείτε», είπε ο Δημήτρης Παπαστεργίου.
«Η Αρχαία Ελλάδα και τα νησιά μας ήταν σχεδόν γεμάτα δάση. Οι πρόγονοι μας για διάφορους λόγους δεν κατάφεραν να τα διατηρήσουν.
Με την πρωτοβουλία σας, θα μας βοηθήσετε να τα κάνουμε καλύτερα από τους προγόνους μας», δήλωσε ο Κώστας Συνολάκης.
Από τη συμπρωτεύουσα τίμησε με την παρουσία του και χαιρέτισε τις εργασίες ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Ήθελα να γνωρίσω την καλή dream team του ΣΠΑΥ και μελετώντας τον Υμηττό με το δικό μας Σέιχ Σου βρίσκει κανείς κοινές αναλογίες», ανέφερε.
Η παρουσία των Υπουργών έδωσε στις εργασίες του Forum χαρακτήρα δράσης και διάδρασης καθώς ανακοινώθηκαν πρωτοβουλίες που ήδη έχουν δρομολογηθεί καθώς και όσα έπονται για τον Υμηττό μας και όχι μόνο.
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος στο σύντομο χαιρετισμό του έδωσε τα εύσημα στο Σύνδεσμο και ευχήθηκε να συνεχίσει το αξιόλογο έργο και σκοπό που επιτελεί. Εστίασε στο κριτήριο που πρέπει να είναι οι πράξεις και όχι τα λόγια.
«Ο Υμηττός είναι ένας τόπος για να ξεφεύγουμε, να περπατάμε, να παίρνουμε ανάσα. Είναι ένα τοπόσημο που πρέπει να γνωρίσουν τα νέα παιδιά και να αγαπήσουν», είπε και ολοκλήρωσε αναφέροντας ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι πάντα στο πλευρό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της πυροσβεστικής, των εθελοντών και κάθε πολίτη αφού είναι τμήμα της κοινωνίας μας.
Ομοίως και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας επεκτάθηκε στις ενέργειες του Υπουργείου του και τη συμβολή του στις προσπάθειες του Συνδέσμου. Ενώ ανακοίνωσε ότι έπονται και οι επόμενες χρηματοδοτήσεις που ήδη έχουν ανακοινωθεί από το ΣΠΑΥ.
«Καλή η αντιπολιτευτική διάθεση όμως είμαστε παρόντες και διατεθειμένοι να σηκώσουμε το γάντι γιατί μέσα από το Forum θα προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα και αποτελέσματα.
«Ένα οικοσύστημα είναι πολύ περισσότερα από το άθροισμα των μερών του. Είναι ένα καταφύγιο για όλους μας», τόνισε.
Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, φανερά ενθουσιασμένος προέβη συμπληρωματικά και σε παρουσίαση των δράσεων του Υπουργείου, με νούμερα και φωτογραφικά στιγμιότυπα οι οποίες με τις συντονισμένες ενέργειες του ΣΠΑΥ, ανέδειξαν και συνεχίζουν να αναδεικνύουν την αναζωογόνηση του Υμηττού μας.
«Συνεργασία και πρόληψη είναι το κλειδί» τόνισε και ανακοίνωσε την ευχάριστη είδηση ότι τις προσεχείς ημέρες θα αναρτηθεί πρόσκληση προς τους Δήμους για νέες εργασίες – παρεμβάσεις.
Σε ζωντανή σύνδεση παρουσιάστηκε η μικρογραφία του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων που είχε στηθεί στο φουαγιέ για να περιγράψει σε πραγματικό χρόνο πως λειτουργεί σε αναμονή αλλά και σε κάποιο συμβάν. Την παρουσίαση έκανε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης Βασίλης Κρητικός. Το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων κατάφερε να εντυπωσιάσει όλους και πολλοί Δήμαρχοι της επαρχίας ζήτησαν να στηθεί και να οργανωθεί κάτι αντίστοιχο στις περιοχές τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2ο Forum που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού αποτελεί μετεξέλιξη του 1ου επιτυχημένου Forum (Νοέμβριος 2021) και στο οποίο αναζητήθηκαν η φόρμουλα και τα εργαλεία εκείνα μέσα από τα οποία αναδεικνύεται η τοπική αυτοδιοίκηση ως πραγματικό κύτταρο της Πολιτικής Προστασίας για τη διαφύλαξη του δασικού πλούτου της πατρίδας μας.
Χαρακτηριστικό – Καινοτομία του 2ου FORUM είναι ότι είχε διήμερη διάρκεια και αποτελείτο από 10 τραπέζια διαλόγου με απώτερο στόχο την ουσιαστική και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων όλων των συνεργαζόμενων φορέων και Δήμων, συνδιαμορφώνοντας την περιβαλλοντική ατζέντα της επόμενης ημέρας.
Γι’ αυτό από την πρώτη ημέρα το λόγο πήραν οι 11 Δήμαρχοι Μέλη του ΣΠΑΥ- Ηλίας Αποστολόπουλος(Δήμαρχος Παπάγου – Χολαργού), Ισίδωρος Μάδης (Δήμαρχος Παιανίας), Δημήτρης Κιούσης (Δήμαρχος Κρωπίας), Αναστάσιος Μπινίσκος (Δήμαρχος Δάφνης Υμηττού), Χρήστος Βοσκόπουλος (Δήμαρχος Καισαριανής), Βασίλης Ζορμπάς (Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής), Γιώργος Χατζηδάκης (Δήμαρχος Ηλιούπολης), Γρηγόρης Κατωπόδης (Δήμαρχος Βύρωνα), Μιχάλης Ανδριόπουλος εκ μέρους του Γρηγόρη Κωνσταντέλλου (Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης), Βασίλης Θώδας (Δήμαρχος Ζωγράφου) – κάνοντας εισαγωγή στα Τραπέζια Διαλόγου και τις Θεματικές Ενότητες που ξεδιπλώθηκαν την Τρίτη 24 Ιανουαρίου από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, στον ίδιο χώρο.
Την όμορφη βραδιά έκλεισε η βράβευση των Εθελοντικών Ομάδων Δασοπροστασίας και Πυρόσβεσης Υμηττού αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι βασικό συστατικό της επιτυχίας είναι ο άνθρωπος και ο εθελοντισμός.
Οι ομάδες που βραβεύτηκαν είναι:
Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας & Πυρασφάλειας Βάρης
Εθελοντική Ομάδα Πυρόσβεσης Βούλας
Κέντρο Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος Βύρωνα
Εθελοντική Δασοπροστασία Πυρόσβεση Γλυφάδας
Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης Ηλιούπολης
Εθελοντική Δασοπροστασία Καισαριανής
Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης Κρωπίας
Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης Παιανίας
Εθελοντική Δασοπροστασία Παπάγου Χολαργού
Εθελοντική Δασοπροστασία Νοτίου Υμηττού
Σωματείο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Β/Α Τομέα Υμηττού
Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης
Τις βραβεύσεις τιμητικά έκαναν κυρίως οι Δήμαρχοι της επαρχίας (Β. Εύβοιας, Αρταίων, Αμπελοκήπων Μενεμένης, Καλαβρύτων, Λοκρών, Έδεσσας, Νάξου, Αράχωβας, Ξάνθης, Γορτυνίας, Βελβεντού, Αρχαίας Ολυμπίας κλπ) που ταξίδεψαν αποκλειστικά για το Forum και έδωσαν δυναμικό παρών επιβραβεύοντας την προσπάθεια σε Πανελλαδικό επίπεδο.
Μεταξύ των Δημάρχων που παρέστησαν είναι: ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Δήμαρχος Νίκαιας – Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, ο Δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης, ο Δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου Ανδρέα Ευθυμίου, ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος, ο Δήμαρχος Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας Γιώργος Τσαπουρνιώτης, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτρης Γιάννου, ο Δήμαρχος Λοκρών Αθανάσιος Ζεκεντές, ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης, ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γεώργιος Γεωργιόπουλος, ο Δήμαρχος Νάξου Δημήτρης Λιανός, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Δήμαρχος Σάμης Κεφαλονιάς Γεράσιμος Μονιάς και ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου.
Οι εργασίες του 2ου Forum ΣΠΑΥ 2023 ολοκληρώθηκαν την Τρίτη 24 Ιανουαρίου.
Για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν τις ομιλίες που έγιναν, καθώς και τα 10 θεματικά τραπέζια διαλόγου, είναι όλα αναρτημένα στο YouTube, θα τα βρείτε πληκτρολογώντας 2o Forum ΣΠΑΥ 2023.